De eerste indruk telt!


De eerste indruk telt!
28 jan. 2021·
Leestijd:

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper een meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

1. Rust zorgt voor meer ruimte

Het is belangrijk dat kopers een goed beeld krijgen van de beschikbare ruimte. Zij zoeken vaak een nieuwe woning omdat zij groter willen wonen. Hoe minder vol een woning is, hoe beter. Je creëert ook ruimte door je woning op te ruimen en de meeste persoonlijke spullen alvast in te pakken. Een bijkomend voordeel is dat het ook daadwerkelijk tijd scheelt als je echt gaat verhuizen. Probeer verder een of twee positieve punten in de ruimte te benadrukken door de meubels in die richting te plaatsen. En zorg voor een ruimtelijk effect door de looppaden breed te maken en de meubels iets van de muur te zetten.

2. Neutraliteit

Om verder te borduren op de eerste tip. Als bewoner heb je vaak een blinde vlek ontwikkeld voor je eigen inrichting. Gedurende de jaren verzamel je veel spullen en krijgt je huis steeds meer een eigen stijl. Als deze persoonlijke spullen kunnen afleiden en de kamer onnodig chaotisch en vol maken. Een koper probeert hier juist doorheen te kijken om de woning te kunnen zien als zijn of haar droomhuis. Berg dan ook zoveel mogelijk persoonlijke spullen op, denk hierbij aan foto’s, speelgoed, kindertekeningen, souvenirs en verzamelingen. Draaf hierin niet door, het huis moet nog wel sfeer uitstralen. Een te lege kamer oogt troosteloos. Het is daarom handig om je tijdens het opruimen te verplaatsen in de koper; wat zouden zij wel of juist niet willen zien? Denk hierbij terug aan de eerste keer dat je zelf het huis bekeek.

3. Schoonmaken

Een hele logische, maak je huis grondig schoon tijdens een bezichtiging. Ook al is je huis nog zo mooi ingericht, als het niet schoon is zal een koper zich hierdoor laten afleiden en de waarde van je huis lager inschatten.

4. Repareer schoonheidsfoutjes

Een klein scheurtje in het behang, een losse plint of heb je misschien nog een boorgaatje in de wand? Verhelp dit door deze foutjes te repareren. Let vooral op de binnenkomst. De klant komt binnen bij de voordeur, zorg dat deze niet klemt en dat de hal niet volstaat met spulletjes. De eerste indruk kun je maar één keer maken, dus zorg dat alles er goed verzorgd uit ziet.

5. Frisheid

Laat je woning goed luchten voor de bezichtiging en voorkom ongewenst vieze geuren door de kattenbak schoon te maken, de vuilnisbak te legen en de eetbakjes van huisdieren buiten te zetten. Creëer een gezellige sfeer door zoveel mogelijk licht binnen te laten in huis. Lap de ramen, laat de gordijnen open en doe sfeerverlichting aan. Voorzie de kamers daarnaast van een aangename temperatuur en zet een bos verse bloemen op tafel. Dit is ook belangrijk om te doen voordat er foto’s worden gemaakt.

6. Hoteluitstraling

Nogmaals, een kijker wil zijn of haar huis zien en niet jouw huis. Dit bereik je door de badkamer en slaapkamer een hoteluitstraling te geven. Zorg voor een nette badkamer door je dagelijkse verzorgingsproducten op te bergen in kastjes. Maak daarnaast je bed op met een sprei en sierkussens. Dit geeft een neutrale, rustige sfeer. Lakens en dekbedhoezen zijn daarentegen vaak smaakgevoelig, dus zorg voor een neutrale kleur.

7. Het eerste beeld

De voorkant van het huis is vaak het eerste wat de potentiële koper tegenkomt. Zorg ervoor dat er geen fietsen of andere spullen in de weg staan als er geïnteresseerden komen kijken. De tuin moet er netjes bij liggen en zorg ervoor dat het pad naar het huis schoon is. Een geïnteresseerde moet niet over een tak struikelen voordat het huis kan worden betreden. Werp ook meteen even een blik op de kozijnen, zit alles nog goed in de verf?

8. Ontspullen

Als je als geïnteresseerde de huiskamer binnen komt, wil je niet als eerste de achterkant van een grote stoel of bank zien. Vaak worden er door de jaren heen zoveel spullen of decoratie verzameld, waardoor het huis minder ruimtelijk oogt. Zet banken en ander groot meubilair tegen de muren aan en niet in het zichtveld. Je zou ervoor kunnen kiezen om overige meubels tijdelijk uit huis te plaatsen, zodat kijkers een beter beeld krijgen van de ruimte.

9. Huisdieren gaan logeren

Hoe lief en leuk ze ook zijn, ze leiden toch ook erg af. Bovendien is niet iedereen gek op dieren. Stuur huisdieren dan ook uit logeren wanneer er foto’s worden gemaakt of bezichtigingen zijn gepland. Vergeet daarbij niet dierenspeeltjes, accessoires, voeder- en drinkbakken tijdelijk op te bergen.

10. Creëer een functie voor elke ruimte

Laat kopers de mogelijkheden van een ruimte zien door ze een duidelijke functie te geven (eethoek, woonkamer, terras). Vergeet de garage, zolder en berging niet, een zolder kan bijvoorbeeld fungeren als washok, logeer- of studeerkamer. Met maar één meubel, zoals een bureau of bed, kun je al de potentie van een kamer showen.

Heb je alle punten doorlopen en gecheckt? Dan ben je klaar voor je eerste bezichtiging!

Andere interessante nieuwsartikelen

Interieurdossier: Binnenkijken - hoe style je de vensterbank?

De vensterbank is een echte blikvanger. Het is letterlijk het eerste wat je ziet vanaf als je bij iemand naar binnen kijkt. Stiekem gluren we allemaal wel eens naar het interieur van een ander. De vensterbank is eigenlijk het visitekaartje van het huis. Bij de één is het een plantenjungle, bij de ander een kale aangelegenheid. Hoe style je de vensterbank op een manier zodat die past bij jouw huis? Wij geven je graag wat tips en inspiratie mee!

24 feb. 2021 Meer lezen

Verschil waardebepaling, waarde indicatie en taxatie

Bij het verkopen van je woning komen verschillende zaken om de hoek kijken. Het is begrijpelijk dat er in dit proces vragen opspelen. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen een waardebepaling, waarde indicatie en taxatie. Want alle drie bepalen de waarde, toch? Dat klopt in zekere zin. In de verschillende stadia van het (ver)kopen van een huis zijn verschillende documenten van toepassing. Wij leggen ze graag even uit, zodat jij weet op welke manier je kunt bepalen hoeveel je huis waard is.

24 feb. 2021 Meer lezen

Huizenmarkt 2021 volop in beweging

Ondanks de corona maatregelen van eerder dit jaar blijft de huizenmarkt volop in beweging. Zo zijn er ten opzichte van het begin van vorig jaar al veel meer bezichtigingen gepland. Benieuwd welke trends er nog meer een grote rol spelen op de huizenmarkt 2021? We vertellen je er graag meer over.

24 feb. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van jouw huis!

Bereken