De eerste indruk telt!


De eerste indruk telt!
28 jan. 2021·
Leestijd:

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper een meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

1. Rust zorgt voor meer ruimte

Het is belangrijk dat kopers een goed beeld krijgen van de beschikbare ruimte. Zij zoeken vaak een nieuwe woning omdat zij groter willen wonen. Hoe minder vol een woning is, hoe beter. Je creëert ook ruimte door je woning op te ruimen en de meeste persoonlijke spullen alvast in te pakken. Een bijkomend voordeel is dat het ook daadwerkelijk tijd scheelt als je echt gaat verhuizen. Probeer verder een of twee positieve punten in de ruimte te benadrukken door de meubels in die richting te plaatsen. En zorg voor een ruimtelijk effect door de looppaden breed te maken en de meubels iets van de muur te zetten.

2. Neutraliteit

Om verder te borduren op de eerste tip. Als bewoner heb je vaak een blinde vlek ontwikkeld voor je eigen inrichting. Gedurende de jaren verzamel je veel spullen en krijgt je huis steeds meer een eigen stijl. Als deze persoonlijke spullen kunnen afleiden en de kamer onnodig chaotisch en vol maken. Een koper probeert hier juist doorheen te kijken om de woning te kunnen zien als zijn of haar droomhuis. Berg dan ook zoveel mogelijk persoonlijke spullen op, denk hierbij aan foto’s, speelgoed, kindertekeningen, souvenirs en verzamelingen. Draaf hierin niet door, het huis moet nog wel sfeer uitstralen. Een te lege kamer oogt troosteloos. Het is daarom handig om je tijdens het opruimen te verplaatsen in de koper; wat zouden zij wel of juist niet willen zien? Denk hierbij terug aan de eerste keer dat je zelf het huis bekeek.

3. Schoonmaken

Een hele logische, maak je huis grondig schoon tijdens een bezichtiging. Ook al is je huis nog zo mooi ingericht, als het niet schoon is zal een koper zich hierdoor laten afleiden en de waarde van je huis lager inschatten.

4. Repareer schoonheidsfoutjes

Een klein scheurtje in het belang, een losse plint of heb je misschien nog een boorgaatje in de wand? Verhelp dit door deze foutjes te repareren. Let vooral op de binnenkomst. De klant komt binnen bij de voordeur, zorg dat deze niet klemt en dat de hal niet volstaat met spulletjes. De eerste indruk kun je maar één keer maken, dus zorg dat alles er goed verzorgd uit ziet.

5. Frisheid

Laat je woning goed luchten voor de bezichtiging en voorkom ongewenst vieze geuren door de kattenbak schoon te maken, de vuilnisbak te legen en de eetbakjes van huisdieren buiten te zetten. Creëer een gezellige sfeer door zoveel mogelijk licht binnen te laten in huis. Lap de ramen, laat de gordijnen open en doe sfeerverlichting aan. Voorzie de kamers daarnaast van een aangename temperatuur en zet een bos verse bloemen op tafel. Dit is ook belangrijk om te doen voordat er foto’s worden gemaakt.

6. Hoteluitstraling

Nogmaals, een kijker wil zijn of haar huis zien en niet jouw huis. Dit bereik je door de badkamer en slaapkamer een hoteluitstraling te geven. Zorg voor een nette badkamer door je dagelijkse verzorgingsproducten op te bergen in kastjes. Maak daarnaast je bed op met een sprei en sierkussens. Dit geeft een neutrale, rustige sfeer. Lakens en dekbedhoezen zijn daarentegen vaak smaakgevoelig, dus zorg voor een neutrale kleur.

7. Het eerste beeld

De voorkant van het huis is vaak het eerste wat de potentiële koper tegenkomt. Zorg ervoor dat er geen fietsen of andere spullen in de weg staan als er geïnteresseerden komen kijken. De tuin moet er netjes bij liggen en zorg ervoor dat het pad naar het huis schoon is. Een geïnteresseerde moet niet over een tak struikelen voordat het huis kan worden betreden. Werp ook meteen even een blik op de kozijnen, zit alles nog goed in de verf?

8. Ontspullen

Als je als geïnteresseerde de huiskamer binnen komt, wil je niet als eerste de achterkant van een grote stoel of bank zien. Vaak worden er door de jaren heen zoveel spullen of decoratie verzameld, waardoor het huis minder ruimtelijk oogt. Zet banken en ander groot meubilair tegen de muren aan en niet in het zichtveld. Je zou ervoor kunnen kiezen om overige meubels tijdelijk uit huis te plaatsen, zodat kijkers een beter beeld krijgen van de ruimte.

9. Huisdieren gaan logeren

Hoe lief en leuk ze ook zijn, ze leiden toch ook erg af. Bovendien is niet iedereen gek op dieren. Stuur huisdieren dan ook uit logeren wanneer er foto’s worden gemaakt of bezichtigingen zijn gepland. Vergeet daarbij niet voeder- en drinkbakken en dierenspeeltjes of accessoires tijdelijk op te bergen.

10. Creëer een functie voor elke ruimte

Laat kopers de mogelijkheden van een ruimte zien door ze een duidelijke functie te geven (eethoek, woonkamer, terras). Vergeet de garage, zolder en berging niet, een zolder kan bijv. fungeren als washok, logeer- of studeerkamer. Met maar één meubel, zoals een bureau of bed, kun je al de potentie van een kamer showen.

Heb je alle punten doorlopen en gecheckt? Dan ben je klaar voor je eerste bezichtiging!

Andere interessante nieuwsartikelen

Alles over het taxatierapport

Wie heeft een taxatierapport nodig bij de verkoop van een woning? En hoe zit het bij de aankoop van een woning? Wanneer je een taxatierapport nodig hebt, hangt af van de situatie. We geven je graag antwoord op deze vragen en meer belangrijke informatie over het taxatierapport.

02 jun. 2021 Meer lezen

Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?

Het is je gelukt om een huis te kopen! Dat betekent wel dat je nu een aantal zaken moet gaan regelen. Tijd om een planning te maken, want de volgorde van de dingen die je moet regelen is van belang. Wij zijn voor verhuizen zonder stress, daarom hebben we alvast een to do list voor je gemaakt. Zodra je bod is geaccepteerd, kan je met deze punten aan de slag.

02 jun. 2021 Meer lezen

Tuintips: alles wat je moet weten over het onderhoud van je tuin in juni

Een tuin onderhouden is absoluut niet moeilijk, als je maar weet wat je in welk jaargetij moet doen. Dit kan namelijk veel verschil maken in het uiterlijk van jouw tuin. Wist je bijvoorbeeld dat je een heg moet snoeien vóór 21 juni? Wil je weten wat je nog meer moet doen rond deze datum en waarom? We hebben de belangrijkste tips voor je verzameld. Van het onderhouden van je gazon tot het verlengen van de bloei, met de onderstaande how to’s staat jouw tuin er deze zomer weer stralend bij!

02 jun. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct