Een Tiny House, iets voor jou?


Een Tiny House, iets voor jou?
30 apr. 2021·
Leestijd:

Een tiny house, je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Maar waarom is deze woonvorm zo populair? En heeft wonen in een tiny house echt zoveel voordelen vergeleken met een ‘normaal’ huis? Een tiny house is een kleine, vrijstaande maar volwaardige woning van maximaal 50 vierkante meter. Het doel van deze kleine huisjes is simpel, een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Hoewel tiny houses helemaal hot zijn als recreatiewoning zijn ze daarvoor niet bedoeld. Het idee erachter is dat je er permanent in kan wonen.

Kostenbesparing

Er zijn een heleboel redenen waarom men ervoor kiest om in een tiny house te gaan wonen. Zo heeft het redelijk lage (bouw)kosten, voor een compleet tiny house ben je tussen de €30.000 en €50.000 euro kwijt. Het is met de huidige woningkrapte de ideale oplossing om toch uit huis te kunnen.

Vrijheid

Bouw je je eigen tiny house? Dan kan je jouw huisje zo mobiel maken als je zelf zou willen. Krijg je een baan aangeboden aan de andere kant van het land, of ben je toe aan wat nieuws? In plaats van je spullen te pakken, neem je heel je huis mee. Dat biedt ontzettend veel vrijheid.

Duurzaamheid

Milieu en duurzaamheid zijn twee onderwerpen die al langere tijd hun plek hebben ingenomen in het nieuws. Steeds meer mensen dragen hier dan ook hun steentje aan bij. Een tiny house kan hierbij de oplossing zijn voor duurzaam wonen. Niet alleen de bouw van het huisje is duurzamer dan de bouw van een normaal huis maar ook het leven in het huis. In een tiny house wordt er veel minder afval geproduceerd en verbruik je minder energie en water.

De nadelen

Er zitten zeker niet alleen maar voordelen aan het wonen in een tiny house. Door de kleine ruimte is het noodzakelijk om met regelmaat op te ruimen. Een ander nadeel van de ruimte is het gebrek aan privacy. Het huisje bestaat voornamelijk centrale ruimtes en een eigen kamer is er vaak niet bij. Een ander groot nadeel zijn de wetten en regelgeving. Het is in Nederland verplicht om een vast verblijfadres te hebben. Het is verstandig om vooraf de juiste bestemming te vinden inclusief alle vergunningen.

Al deze vrijheid, duurzaamheid en kostenbesparing brengt minder stress met zich mee. De focus van het leven ligt meer op wat je zelf belangrijk vindt en minder op de verwachtingen van de maatschappij. Het is een flinke stap om van een riant woonhuis naar een huisje van 50 m2 te gaan. Weeg van tevoren goed af welke wensen jij hebt en of je hier een tiny house bij kan vinden of zelfs bouwen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Risico's lage rente

De hypotheekrente is historisch laag. Wil je binnenkort een huis kopen en een hypotheek afsluiten, dan is dat natuurlijk ideaal. Toch brengt de lage hypotheekrente ook risico’s met zich mee. Wat zijn deze risico’s en wat merk je hiervan in je dagelijks leven?


24 sep. 2021 Meer lezen

Kunnen jouw maandlasten omlaag?

Met de stijgende huizenprijzen, is de kans groot dat ook jouw woning in waarde is gestegen. Hierdoor wijzigt de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten. Wie wil dat nou niet?

24 sep. 2021 Meer lezen

Interieurdossier: Top 5 interieuraccounts voor inspiratie

De herfst is weer begonnen! Een perfect seizoen om je huis om te toveren tot een gezellige, knusse en sfeervolle plek. Denk bijvoorbeeld aan kaarsjes, gezellige kussentjes of warme plaids. Instagram is dé plek om inspiratie op te doen. Omdat er veel verschillende interieuraccounts te vinden zijn op Instagram, laten wij jou graag onze top 5 zien.

23 sep. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct