Eerst verkopen of eerst kopen?Eerst verkopen of eerst kopen?
22 mrt. 2022·
Leestijd:

Zo’n 23% van de huizenbezitters is op korte termijn op zoek naar een woning en is bereid om hun eigen woning te verkopen. Maar wat is nu het verstandigst: eerst je eigen woning verkopen of eerst een andere woning kopen? Dit hangt natuurlijk ook af van jouw persoonlijke situatie en wensen, maar beide hebben zo hun voors en tegens. Wij zochten de voor- en nadelen voor je uit!

Eerst verkopen, dan kopen

Een logische volgorde zou zijn om eerst je huis te verkopen voordat je een ander huis koopt. Zo heb je direct inzichtelijk wat je precieze budget is en wat je financiële mogelijkheden zijn. Grote kans dat jij in deze markt ook jouw woning boven de vraagprijs verkoopt. Door eerst te verkopen, weet je precies hoeveel extra jij te besteden hebt bij de aankoop van een nieuw huis. Bovendien is je onderhandelingspositie sterker als je precies weet hoever je kunt gaan met bieden. Een verkoper gaat liever voor een koper die niet nog zijn eigen huis moet verkopen. Ook financieel gezien is het handig, want je kunt de overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe droomwoning. Daarbij voorkom je op deze manier dubbele woonlasten.

Toch kan het soms voor vervelende situaties zorgen wanneer je huis onverwacht snel verkocht wordt. Je moet dan op zoek naar tijdelijke woonruimte of je moet een tijd overbruggen bij familie of vrienden. Je kunt jezelf hiermee indekken door een ruimere zoektermijn op te nemen in de verkoopvoorwaarden. Dit kan wel weer in je nadeel werken bij de onderhandelingen voor je nieuwe huis.

Eerst kopen, dan verkopen

In bepaalde situaties - en vooral in de huidige woningmarkt - is het logischer om eerst een huis te kopen. Pas als je een huis definitief hebt gekocht, verkoop je je eigen huis. Zo ben je er zeker van dat je straks niet zonder huis zit. Dit doe je vooral als je er zeker van bent dat je je woning snel gaat verkopen. Ook kun je gerust eerst een huis kopen wanneer je een financiële buffer hebt voor het opvangen van eventuele dubbele woonlasten. Je kunt jezelf indekken door met de verkoper af te spreken dat de koop niet doorgaat als je niet binnen de afgesproken tijd je eigen woning verkoopt. Ook kun je je laten informeren door een hypotheekadviseur. Op deze manier weet je hoe lang je eventuele dubbele maandlasten kan dragen. Zo voorkom je onnodige stress!

Welke voordelen zijn er te noemen voor eerst een huis kopen? Je bent er zeker van dat je niet zonder huis komt te zitten. Bovendien hoef je slechts één keer te verhuizen. Dit bespaart je een hoop tijd, stress en geld. Verhuiskosten, een tijdelijke huurwoning, opslag van je spullen en ga zo maar door. Ook heb je zelf in de hand wanneer je je eigen woning vervolgens verkoopt. Nadelen zijn dat je niet precies weet wat je kunt bieden op je nieuwe woning, aangezien je niet weet voor hoeveel jij je eigen huis verkoopt. Misschien heb je wel een dikke overwaarde, waardoor je meer had kunnen bieden en er huizen binnen je bereik komen die eerder niet haalbaar leken.

Laat je adviseren!

Wat de volgorde ook wordt, laat je adviseren door een makelaar. Hij of zij heeft kennis van de huidige (lokale) woningmarkt, de snelheid waarmee jouw woning waarschijnlijk verkocht gaat worden en wat je woning gaat opleveren. Op basis van zijn of haar deskundige advies kun jij de beste volgorde bepalen en de juiste keuzes maken.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top