Energielabel bij de verkoop van je huisEnergielabel bij de verkoop van je huis
22 okt. 2021·
Leestijd:

Energielabel bij de verkoop van je huis

Ga jij (binnenkort) je huis verkopen? Houd er dan rekening mee dat een geldig energielabel verplicht is. Niet alleen kunnen we als makelaar de verkoop van je huis niet starten zonder energielabel: per 1 januari 2022 krijg je zelfs een boete als het label niet in de woningadvertentie wordt vermeld. De aanvraag van een energielabel neemt al snel een paar weken in beslag.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Bij de verkoop van je woning is het dan ook verplicht om een geldig energielabel te tonen aan de koper. Zo weet de nieuwe bewoner direct of de woning energiezuinig is of juist niet. Krijgt jouw woning klasse A++++? Dan is jouw woning erg zuinig! Staat er echter klasse G op jouw energielabel? Dan is jouw huis erg onzuinig en is er werk aan de winkel voor de koper. Een onzuinig energielabel geeft dus ook aan dat er bij de aankoop van jouw huis mogelijk nog extra kosten achter weg komen.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel laat je de mogelijke kopers (of huurders) zien hoe zuinig of juist onzuinig jouw huis is. Een energiezuinig huis levert bijvoorbeeld een lagere energierekening op. Een energiezuinig huis is vaak ook een stuk comfortabeler (want: lekker warm door bijvoorbeeld goede isolatie). Bovendien is een gunstig energielabel ook een stuk vriendelijker voor onze planeet, vanwege de lagere CO2-uitstoot.

Is een energielabel verplicht?

Ja, een energielabel is verplicht. Wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren moet je een geldig energielabel kunnen tonen aan de nieuwe kopers. Per 1 januari 2022 is het zelfs verplicht om het energielabel in alle advertenties van het huis te benoemen. Denk hierbij aan funda, Facebook en de website van de makelaar. Doe je dit niet? Dan kan je een behoorlijke boete krijgen.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Wil je jouw huis verkopen, maar heb je geen energielabel? Bij FRYSK makelaars regelen wij dit helemaal voor onze klanten. Wil je het toch liever zelf regelen? Dan kun je een energielabel aanvragen bij een energieadviseur. Deze komt bij jou thuis en controleert je huis op een aantal punten. Hij kijkt bijvoorbeeld naar het type huis, de grootte, de isolatie, type glas en installaties zoals de ketel, zonnepanelen of zonneboiler. Op basis van alle factoren wordt berekend hoeveel energie er nodig is om het huis en het water te verwarmen, om het huis te ventileren én om af te koelen.

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Door de gekte op de woningmarkt is er erg veel vraag naar energielabels, zeker nu met de deadline van 1 januari in zicht. Een aanvraag kan namelijk soms wel meerdere weken tot, in bijzondere gevallen, zelfs maanden in beslag nemen.

Zeker als je je huis wilt verkopen, doe je er daarom verstandig aan om snel je energielabel te regelen (of je makelaar in te schakelen). Want pas als je het energielabel in handen hebt, kun je de verkoop van je huis ook starten.

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel verschillen per type huis en lopen al snel op tot meer dan 300 euro. De prijs en looptijd verschillen ook per aanbieder, dus kijk goed rond voordat je een energieadviseur kiest.

Uitbesteden?

(Binnenkort) je huis verkopen en wil je jouw energielabel laten regelen door FRYSK? Neem dan snel contact met ons op, dan gaan wij voor jou aan de slag.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top