't is bijna lente, tijd voor woonideeën't is bijna lente, tijd voor woonideeën
20 mrt. 2020·
Leestijd:

We mogen het gevoel dit jaar al vroeg ervaren! Sinds we in 1901 zijn begonnen met meten, is het op 25 februari nog niet eerder zo warm geweest. En we hebben er ook eigenlijk allemaal wel zin in. Lente! Nieuwe woonideeën op doen en eindelijk weer in de tuin aan de slag.

'Nieuwe' accessoires

Met de intrede van de lente, willen we graag het één en ander in huis veranderen. Een paar leuke accessoires zouden de inrichting al weer een heel ander uiterlijk kunnen geven. Wil je er dit jaar niet te veel geld aan uitgeven? Kijk dan eens op je zolder, in keukenkastjes en in de berging. Daar staan vast potentiële 'nieuwe' vazen en potten waar jij allang het bestaan van was vergeten. Als dat toch niet helemaal is waar je naar op zoek bent. Ga dan eens shoppen in één van de 70(!) kringloopwinkels van Friesland.

Typische lente kleuren

De lente kleuren van 2019 zijn geel, oranje en aardetinten. Perfect te combineren met de leuke rieten, linnen en terracotta gekleurde woonaccessoires van dit moment. Zie je het al voor je; een grote terracotta bloempot vol met fel gele narcissen of een prachtige rietenvaas met een mega grote bos met oranje en gele tulpen erin? Prachtig toch!

Wanneer mag ik weer gaan snoeien?

Na de winter staan er altijd heel wat dode takken in de tuin, afkomstig van de hagen, bomen en andere planten. In maart is het weer tijd om te gaan snoeien.

  • Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
  • Knip of snoei dorre delen van de vaste planten. Knip deze delen in kleine stukjes en laat ze liggen zodat ze als organisch materiaal verteren op de grond.
  • Snoei de klimop terug. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.

Beginnen met de moestuin in maart?

De moestuin krijgt steeds een belangrijkere plek in de tuin. Met alle huidige verhalen over bestrijdingsmiddelen, ziektekiemen en ander ‘besmet’ groente en fruit wordt steeds meer gekozen voor groente en fruit uit eigen tuin. In maart kan al een begin gemaakt worden met de moestuin.

  • Tijdens de maand maart kunnen al diverse soorten groenten worden gezaaid. Denk hierbij aan groenten zoals sjalotten, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine en tomaten. Als bescherming tegen de kou kun je boven het zaaibed een vliesdoek leggen.
  • Meestal is een zaaidiepte van 1,5 cm voldoende. De algemene regel is dat het zaad 2 tot 3 maal zijn eigen diepte gelegd wordt. Zaai op een zware grond zaaien iets minder diep.
  • Keukenkruiden zoals peterselie, bieslook, dille, kervel, dragon en salie moeten in deze tijd van het jaar op een zonnig en warm plekje woorden gezaaid.


FRYSK proeft de lente, jij ook?

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top