Hoe kom je als starter aan een woning?


Hoe kom je als starter aan een woning?
12 jan. 2022·
Leestijd:

Voor de eerste keer een huis kopen is spannend en lastig. Helaas helpt de huidige huizenmarkt ook niet echt mee. Als starter komt er heel wat op je af tijdens het zoeken van een huis. Bepaalde termen waar je nog nooit van hebt gehoord, bieders met meer ervaring in de huizenmarkt en allerlei zaken die geregeld moeten worden. Wil jij voorbereid de markt in gaan? Lees dan deze blog.

Waarom is het voor starters zo lastig momenteel?

Veel starters wonen nog bij hun ouders of in een studentenkamer. Dit is een prima plek om te wonen maar uiteindelijk wil je toch echt wel je eigen plekje. Voorheen konden starters wanneer zij een vaste baan kregen, vrij snel een eigen huis huren of kopen. Tegenwoordig is dit niet gemakkelijk meer. Woningen worden steeds duurder en er is weinig aanbod. In 2013 waren woningen 42 procent goedkoper dan nu. Niet alleen de koopprijs wordt hoger, ook de huurprijzen. Vaak is de prijs te hoog om alleen te kunnen betalen.

Is het dan onmogelijk als starter?

Als je dit allemaal leest, zakt de moed je in de schoenen. Dat is begrijpelijk. Natuurlijk is niks onmogelijk en zijn er altijd manieren die je kunnen helpen om toch kans te maken op een prachtig plekje voor jezelf.

Financiële buffer

Iets waar je je vaak op verkijkt tijdens het zoeken van een woning, is het bedrag dat je uiteindelijk kwijt zal zijn. Denk hierbij niet alleen aan kosten voor de woning maar ook voor de nota een aankoopmakelaar, een hypotheekadviseur en een notaris.
Ook zal er misschien nog het één en ander moeten gebeuren in de woning, zoals het verven van muren en het uitvoeren van reparaties.
Ook de kosten koper is een punt van aandacht. Dit zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning en aan de hypotheekadviseur. Onder de kosten koper vallen de overdrachtsbelasting en de notariskosten. De prijs verschilt per woning.
Je kunt de kosten koper niet meefinancieren in de hypotheek, hier heb je dus voldoende eigen geld voor nodig. Houd rekening met een percentage van 2% overdracht en ongeveer €1800 notaris- en advieskosten.

Om goed voorbereid de huizenmarkt in te stappen, is het dus handig om al een bepaald bedrag bij elkaar te hebben gespaard. Wat dit bedrag is, hangt helemaal van jezelf af.
Schrijf bijvoorbeeld eens jouw inkomsten en uitgaven uit in een Excel bestand om erachter te komen wat jouw budget is voor een woning.
Ook is het handig om jouw wensen vast uit te schrijven, zo kan je zien of dit te combineren is met het bedrag wat jij kan besteden.

Schakel een aankoopmakelaar in

Dat jij niet alle ins en outs weet over de woningmarkt is geen probleem. Een aankoopmakelaar weet dit namelijk wel. Een aankoopmakelaar kijkt met jou naar je wensen en bedenkt de slimste strategie om aan jouw droomwoning te komen. Ook gaat de aankoopmakelaar mee naar bezichtigingen en helpt deze jou met het bepalen van een goed bod. Met een aankoopmakelaar sta je sterker, alles wat jij niet ziet of weet, wordt je, vanuit een professioneel oogpunt, mee geholpen.
Naast dat de aankoopmakelaar jou alles kan vertellen over de woningmarkt, laat je ook een goede indruk achter op de verkoper. Door met een aankoopmakelaar op de bezichtiging te verschijnen, laat je zien dat je serieus bent, en echt geïnteresseerd bent in de woning. Dit geeft jou meer kans om uitgekozen te worden als koper.
Bij FRYSK makelaars werken we met een laag, vast all-in tarief. Zo weet je van tevoren al wat je kwijt bent aan een aankoopmakelaar en sta je dus niet voor vervelende financiële verrassingen.

Begin rustig

Groot dromen is leuk maar als je voor het eerst een huis wilt kopen, is het meestal niet gelijk mogelijk om een grote villa aan te schaffen. Houd daarom in je achterhoofd dat je later altijd nog groter kan gaan wonen. Als je te kieskeurig bent, en meteen het beste van het beste wilt, zal er weinig aanbod overblijven.

Wij hopen dat we je met deze tips wat hebben geholpen om in deze lastige markt toch een eigen woning te vinden.

Andere interessante nieuwsartikelen

Onderhoud aan je woning in het voorjaar

Als je een tuin of balkon hebt, ben je vast al even in de weer geweest hier weer een fijne plek van te maken. Aangezien we graag met de beentjes omhoog zitten met mooi weer, blijft ander onderhoud nog wel eens liggen in deze periode. Daarom hebben wij een kort lijstje gemaakt met klussen die je snel over het hoofd kan zien. Zo houd jij je woning in een goede staat en ben je klaar om te genieten van het voorjaar.

12 mei 2022 Meer lezen

Dit zijn de tuintrends van 2022

We hebben in de afgelopen maand alles gehad qua weertype. Regen en wind, maar ook veel zonnestralen. En zodra de zon gaat schijnen, gaat het buitenleven ook direct weer van start. Ben jij al bezig met je tuin, patio of balkon? Met de tuintrends van 2022 ben jij weer helemaal up-to-date en maak jij je tuin zomerklaar!

03 mei 2022 Meer lezen

Upgrade je huis met weinig geld - 5 tips die je snel kunt toepassen

Je interieur veranderen is een leuke bezigheid. Maar elke keer veranderen van interieur kost een hoop geld… of toch niet? Woon je leuk, maar wil jij je woning wel weer eens opnieuw inrichten of opfrissen met een klein budget? Bekijk dan onze 5 stylingtips met toffe voorbeelden hoe jij je huis kunt inrichten met een klein budget. Laat je inspireren!

25 mrt. 2022 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct online