Huis verduurzamen? Gebruik je hypotheek!



Huis verduurzamen? Gebruik je hypotheek!
19 apr. 2023·
Leestijd:

Duurzame woningen zijn populairder dan ooit! Dit heeft natuurlijk te maken met de hoge energieprijzen. Daarom is het raadzaam om jouw koophuis te verduurzamen. De maatregelen die je treft kan je meefinancieren in je hypotheek. Hoe? Lees snel verder!

Bestaande hypotheek

Als je al een koophuis met hypotheek hebt, zijn er drie opties om via je hypotheek te verduurzamen.

  1. Je kunt checken of je bij het afsluiten van je lening hebt gekozen voor een hogere inschrijving. Als dat het geval is, kun je je hypotheek tot dat vastgelegde bedrag verhogen zonder notariskosten te maken. Je geldverstrekker onderzoekt wel of je financiële situatie gezond genoeg is om je hypotheekbedrag te verhogen.
  2. Je kunt een tweede lening afsluiten bij de geldverstrekker waar je al een hypotheek hebt.
  3. Tot slot kun je jouw huidige lening over sluiten. Dit is tegenwoordig financieel niet voordelig in verband met de hoge hypotheekrente, maar zodra die weer zakt, is dit ook een optie.

Nieuwe hypotheek afsluiten

Als je een nieuwe woning koopt en hier nog een hypotheek voor af moet sluiten, kan je de verduurzamingsmaatregelen meefinancieren in de hypotheek. Je kunt dan zelfs meer lenen dan je maximale hypotheek. Je mag tot 6% van de waarde van jouw nieuwe woning lenen om bijvoorbeeld te besteden aan zonnepanelen, vloerisolatie of een warmtepomp.

Welke geldverstrekkers bieden de extra hypotheek aan?

Niet alle geldverstrekkers bieden de mogelijkheid van een extra hypotheek voor energiebesparing aan. Bovendien rekenen sommige banken een renteopslag omdat zij een hypotheek tussen de 100% en 106% als en extra risicoklasse beschouwen. Om duidelijk te maken welke geldverstrekkers hieraan meewerken, heeft de Vereniging Eigen Huis een overzicht samengesteld. Hierin staan de banken die deze mogelijkheid niet bieden, banken die de mogelijkheid bieden met renteopslag en banken die de mogelijkheid bieden zonder renteopslag.

Benieuwd naar het overzicht? Bekijk deze hier: https://classic.eigenhuis.nl/docs/default-source/downloads/actueel/veh-marktoverzicht-106-hypotheek-en-renteopslag-aug-2019.pdf

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top