Onderhoud aan je woning in het voorjaarOnderhoud aan je woning in het voorjaar
10 mei 2022·
Leestijd:

Als je een tuin of balkon hebt, ben je vast al even in de weer geweest hier weer een fijne plek van te maken. Aangezien we graag met de beentjes omhoog zitten met mooi weer, blijft ander onderhoud nog wel eens liggen in deze periode. Daarom hebben wij een kort lijstje gemaakt met klussen die je snel over het hoofd kan zien. Zo houd jij je woning in een goede staat en ben je klaar om te genieten van het voorjaar.

Woningonderhoud binnen

Test rookmelders

Op (bijna) alle rookmelders zit een testknop die je kunt gebruiken om te testen of de rookmelder nog werkt. Let op: bij nieuwbouwwoningen zijn rookmelders soms aan elkaar gekoppeld, dus als je de testknop dan wat langer ingedrukt houdt, gaan ze allemaal even af. Je kunt eventueel ook de geluidsfrequentie meten met een app op je telefoon. De geluidssterkte moet overal minimaal 75 zijn.

Test de aardlekschakelaar

Test ook meteen de aardlekschakelaar als je toch bezig bent. De aardlekschakelaar is een extra beveiliging die de stoom uitschakelt bij storingen en voorkomt het onbedoeld onder spanning staan van apparaten. De aardlekschakelaar testen doe je door de testknop in te drukken maar let op, hierdoor wordt de stroom wel uitgeschakeld. Schakel de schakelaar weer in door de knop omhoog te duwen.

Stel de klokthermostaat in

Nu het buiten weer wat warmer is kun je de klokthermostaat weer op de zomerstand zetten. Stel hem in op een vaste lage temperatuur, bijvoorbeeld 15 graden. Zo slaat de kachel niet direct aan als het eens een dagje wat kouder is. Met de hoge gasprijzen is dit de moeite waard.

Plaats horren

Niets irritanter dan ’s nachts wakker gehouden worden door muggen. Tijd om horren te plaatsen dus. Als je geen horren hebt die je in het raam kunt plaatsen, dan vind je de bouwmarkt genoeg alternatieven.

Woningonderhoud buiten

Controleer de loodaansluitingen

Loodaansluitingen vind je bij schoorstenen en bij de overgang van muren naar het dak. Stormen zoals we dit voorjaar hebben gehad zorgen er soms voor dat deze opwaaien of scheuren. Het is dus slim om dit eens goed te controleren.

Check ook de goten rondom het dakraam

Deze goten raken snel verstopt en dat kan tot nare schade leiden als er regenwater over de rand van de goot de woning naar binnen loopt.

Maak de kozijnen schoon

Een goede schoonmaakbeurt van je houten kozijnen zorgt ervoor dat het schilderwerk langer mee gaat. Ook kunststof kozijnen moeten zo nu en dan worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat het vuil niet permanent wordt.

Andere interessante nieuwsartikelen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top