Tips voor de belastingaangifte


Tips voor de belastingaangifte
29 mrt. 2021·
Leestijd:

Het is weer zo ver, de belastingaangifte. Voor één mei moet je deze doorgeven. Vooral als er iets is gewijzigd met betrekking tot je eigen woning, kan dit soms best lastig zijn. Daarom geven wij je graag een aantal tips om je op weg te helpen.

Huis gekocht in 2020

De kosten voor het afsluiten van een hypotheek mag je in één keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald. Denk hierbij aan:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur
  • Bereidstellingsprovisie
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten om de lening te krijgen
  • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
  • Bouwrente die u betaalde ná het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
  • Kosten voor uw nieuwbouwdepot , verbouwingslening of verbouwingsdepot

Nieuwbouwwoning gekocht in 2020

Bij het aankopen van een nieuwbouwwoning, betaal je zolang het huis in aanbouw is nog geen eigenwoningforfait. Dit is simpelweg een belasting die je betaalt voor het feit dat je in je huis woont. Bij het kopje ‘Woningen en andere onroerende zaken’ vul je in onder ‘In eigendom’ vanaf de datum waarop je de woning hebt gekocht. Hierbij moet je wel vermelden dat het gaat om een bouwkavel of woning in aanbouw.

Tijdens de belastingaangifte kom je ook de WOZ-waarde tegen. Deze is meestal al ingevuld. De WOZ waarde wordt gebruikt als basis voor het heffen van verschillende belastingen. Deze dien je in te vullen. Weet je de WOZ waarde niet? Bekijk dan in de toelichting hoe dit werkt of bekijk de website waarderingskamer.nl. Als je de aangifte invult, vul dan ook het bedrag in dat je in 2020 aan erfpachtcanon betaalde als dit van toepassing is. Dit is een vergoeding voor de grond waar je huis op staat. Deze is aftrekbaar. Dit bedrag kun je noteren bij het onderdeel ‘woningen en andere onroerende zaken’. Als je de erfpacht hebt afgekocht en hebt meegefinancierd in de hypotheek, is de financiering aftrekbaar.

Huis verbouwd in 2020

Heb jij vorig jaar je woning verbouwd en had je hiervoor een hypotheek met bouwdepot en duurde de verbouwing korter dan 6 maanden? Dan zijn de rente en financieringskosten volledig aftrekbaar. Na zes maanden moet je de betaalde rente verminderen met de rente die je ontving over het tegoed van het verbouwingsdepot.

Hypotheek overgesloten in 2020

De hypotheekrente is de laatste jaren onwijs laag. Het kan dus zo zijn dat je afgelopen jaar je hypotheek daarom hebt overgesloten. De kosten die je hiervoor hebt gemaakt, zijn aftrekbaar. Dit zijn bijvoorbeeld de advies- en taxatiekosten, maar ook de notariskosten en de verschuldigde boeterente. Als je deze kosten meefinanciert in de nieuwe hypotheek, dan zijn ze niet aftrekbaar.

Wil jij er zeker van zijn dat jij aan alles hebt gedacht? Vraag dan je financieel adviseur om hulp of bekijk even deze handige belastingwijzer van de Vereniging Eigen Huis.

Andere interessante nieuwsartikelen

Interieurdossier: Vintage en design

De Perzische tapijtjes en grootmoeders servies zijn tegenwoordig niet aan te slepen, alle kringloopwinkels worden leeggekocht. Maar hoe kun je vintage items leuk combineren met design? In deze blog vertellen wij waarom vintage en design een match made in heaven is én geven wij jou een aantal stylingtips.

29 mrt. 2021 Meer lezen

Prijsstijging van 10% in de nieuwbouw

In het derde kwartaal van 2020 stegen de prijzen ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2019 met 10%. Dit is de grootste stijging binnen een jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

29 mrt. 2021 Meer lezen

Interieurdossier: Binnenkijken - hoe style je de vensterbank?

De vensterbank is een echte blikvanger. Het is letterlijk het eerste wat je ziet vanaf als je bij iemand naar binnen kijkt. Stiekem gluren we allemaal wel eens naar het interieur van een ander. De vensterbank is eigenlijk het visitekaartje van het huis. Bij de één is het een plantenjungle, bij de ander een kale aangelegenheid. Hoe style je de vensterbank op een manier zodat die past bij jouw huis? Wij geven je graag wat tips en inspiratie mee!

24 feb. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken