Waar moet je als doorstromer opletten bij het afsluiten van een hypotheek?Waar moet je als doorstromer opletten bij het afsluiten van een hypotheek?
22 nov. 2023·
Leestijd:

Een nieuw huis kopen als doorstromer? Dan heb je meerdere opties als het gaat om hypotheken. Je kan jouw hypotheek meenemen, maar je kan ook een nieuwe hypotheek afsluiten. Welke optie is het beste voor jou? Wij leggen het in deze blog uit.

Wat is een doorstromer?

Laten we dit eerst even uitleggen. Je bent een doorstromer wanneer je al een koophuis hebt, maar deze gaat verkopen en weer een nieuw huis gaat kopen. Ook als je jouw woning al verkocht hebt en nu tijdelijk huurt, ben je een doorstromer. Je hebt namelijk al eens een hypotheek gehad en dit heeft invloed op je volgende hypotheek wanneer je weer overstapt naar een koopwoning.

Hypotheek behouden bij aankoop nieuwe woning

Het behouden van je hypotheek bij aankoop van een nieuwe woning wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Als je een lage rente of een aantrekkelijke hypotheekvorm hebt, kan dit interessant zijn. Let erop dat de voorwaarden voor het meenemen van je huidige hypotheek bij elke geldverstrekker anders zijn. Doe daarom ruim van tevoren onderzoek. Kijk ook altijd even naar wanneer je uiterlijk moet doorgeven dat je jouw huidige hypotheek mee wil nemen naar een nieuwe woning.

Meeneemregeling

Je hypotheek is gekoppeld aan jouw huis. Een nieuw huis wordt gezien als een nieuwe hypotheekaanvraag. De geldverstrekker moet dus opnieuw kijken of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen. Als dit het geval is, kan je jouw huidige hypotheek meeverhuizen naar jouw nieuwe woning.

Nieuwe hypotheek afsluiten bij aankoop nieuwe woning

Je kan ook een nieuwe hypotheek afsluiten als doorstromer. Je hebt dan weer nieuwe voorwaarden, een nieuw rentepercentage en een nieuwe rentevaste periode. Als de rentepercentages op dit moment lager liggen dan toen je je vorige hypotheek afsloot, kan het voordeliger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Je lost dan je huidige hypotheek af en kiest een nieuwe hypotheek die het meest gunstig voor jou is.

Oversluitkosten

Wat wel komt kijken bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zijn de oversluitkosten. Die bestaan uit de boeterente en afsluitkosten. In je hypotheekcontract staat een percentage die je aan jouw hypotheekverstrekker betaald gedurende de rentevaste periode. Als jij overstapt van hypotheek, moet je het nog te betalen bedrag in 1x betalen. Dit wordt de boeterente genoemd. In principe is het dus geen boete maar een vooruitbetaling voor de gemaakte afspraak, waardoor jij het contract eerder kan stoppen.

Daarnaast krijg je nog te maken met afsluitkosten. Denk hierbij aan kosten voor advies en bemiddeling, notariskosten, taxatiekosten en NHG-kosten.

Welke keuze je ook maakt, het is altijd verstandig dit eerst met een hypotheekadviseur te bespreken. Dan weet je zeker dat je de verstandigste keuze maakt.

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top