Welke documenten zijn er nodig bij het verkopen van een huis?Welke documenten zijn er nodig bij het verkopen van een huis?

Ben jij klaar om je woning te verkopen? Er zijn een aantal documenten nodig om te verkoop tot een goed einde de brengen. Weet je zeker of je alle documenten al hebt? Voordat je naar de makelaar gaat voor een verkoopgesprek vraag je een aantal documenten op vanuit het Kadaster. Met onze checklist kun je kijken of jij echt helemaal klaar bent voor de verkoop van jouw woning.

Onze makelaars zorgen voor het kadastraal bericht, uittreksel en hyp4 (transportaktes, verkoop). Daarnaast kun je kijken naar de volgende documenten:

1. Splitsingsakte (bij een appartement)
Een splitsingsactie is alleen nodig bij een appartement. Dit omdat je een gedeelte koopt van een gebouw. In deze akte worden gegevens en rechten vastgelegd. Denk hierbij aan de locatie, inventaris van het appartementencomplex, welke delen zijn gemeenschappelijk en welke privé en wie de eigenaar van het appartement is.

2. VvE stukken (bij een appartement)

De VvE is de Vereniging van Eigenaren. Ieder gebouw wat wordt opgedeeld in koopappartementen heeft een VvE. Het lidmaatschap hiervan is verplicht. In de zojuist genoemde splitsingsakte komt ook het splitsingsreglement aan bod. In dit regelement staat aan welke plichten je als eigenaar moet voldoen en welke rechten en plichten de VvE heeft. Je kunt denken aan de kosten aan het gebouw, de verzekering van het complex en het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes.

3. Energielabel

Als je je huis verkoopt, ben je verplicht een geldig en geregistreerd energielabel te tonen. Op het moment van de overdracht moet je als verkoper het label overhandigen aan de koper.

4. Contracten en overeenkomsten

Indien er contracten zijn opgesteld, dien je de koper hierover te informeren. Denk bijvoorbeeld aan een contract voor een leaseketel.

5.
Vragenlijsten/Lijst van zaken
Wanneer je jouw huis verkoopt, kan het zo zijn om bepaalde zaken achter te laten in je woning. Door hier een lijst van samen te stellen, creëer je duidelijkheid voor beide partijen. Indien je een appartement verkoopt, krijg je een vragenlijst van de Vereniging van Eigenaren die je dient in te vullen. Beide vragenlijsten ontvang je via de makelaar.

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top