Het effect van schulden op de hoogte van je hypotheek


Het effect van schulden op de hoogte van je hypotheek
06 apr. 2020·
Leestijd:

Bij het bepalen van de hoogte van jouw hypotheek, kijken banken niet alleen naar je inkomsten. Ze kijken ook naar de leningen die jij hebt lopen. Denk hierbij aan je lease-auto, je telefoon, de studieschuld en zelfs in het rood staan. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van. Dat is ook niet heel vreemd want de bedrijven waar jij de leningen hebt lopen, maken jou daar niet of nauwelijks bewust van.

Rood staan

De mogelijkheid rood te staan geeft ons soms net even wat meer ademruimte wanneer je aan het eind van je salaris een stuk maand overhoudt. Maar rood staan kost jou een BKR-registratie. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) wordt namelijk verplicht kredieten hoger dan 250 euro te registreren. Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat je als huizenkoper met een krediet van 500 euro vanaf 1 december al snel 2.800 euro minder kunt lenen. Heb je een krediet van 1.500 euro, kan het verschil oplopen tot 8.400 euro.

Private lease

Het kiezen voor bijvoorbeeld private lease heeft wel degelijk gevolgen voor de hoogte van het bedrag dat jij bij de hypotheekverstrekker kunt lenen. Jij hoort en ziet alleen de voordelen van de private lease. Je hebt namelijk niet de lasten van een grote investering, kosten als verzekeringen en wegenbelasting zijn al in je leasebedrag opgenomen en de maandelijkse uitgave is te overzien. Maar berekeningen laten zien dat je met een private leasecontract van € 250,- per maand en een jaarinkomen van € 38.000,-, zo’n € 60.000,- minder aan hypotheek kunt krijgen.

Telefoonabonnement

Voor je telefoonabonnement geldt hetzelfde. Het gaat om minder grote bedragen, maar ook deze lening wordt meegenomen tijdens het bepalen van de hoogte van je hypotheekbedrag. Sinds mei 2017 wordt het telefoonabonnement geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en dus als ‘schuld’ aangemerkt. Dit geldt bij abonnementen waarbij een telefoon met een waarde van minimaal € 250,- wordt geleverd. Wat je niet wordt verteld bij het afsluiten van het abonnement is dat je bij een afbetaling van € 25,- per maand, je leenbedrag met € 7000,- vermindert.

Studieschuld

Waar je telefoonabonnement in de regel na één of twee jaar is afgelopen en je private leasecontract na vier jaar, duurt de lening die je tijdens je studie hebt opgebouwd vaak wel langer. Op het moment dat je studeerde klonk je dat als muziek in de oren. Honderden euro’s extra in de maand die je in tientjes per maand mag aflossen. Dat kwam op dat moment allemaal heel goed uit. Nu drukt deze lening echter wel op de hoogte van het leenbedrag. Met een gemiddelde studieschuld van € 24.000,- in het nieuwe leenstelstel, word je nu zo’n € 25.000,- gekort op het totale leenbedrag.

Het is dus goed om te beseffen dat iedere lening die jij afsluit drukt op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Veel bedrijven zullen jou daar op voorhand niet over informeren en kom je er pas achter op het moment dat je er niet meer onderuit komt.

Ben jij benieuwd of jij BKR-geregistreerd staat? Sinds 25 mei 2018 kun je kosteloos inzage krijgen in jouw gegevens. Vraag hier jouw AVG inzage aan.

Andere interessante nieuwsartikelen

Alles over het taxatierapport

Wie heeft een taxatierapport nodig bij de verkoop van een woning? En hoe zit het bij de aankoop van een woning? Wanneer je een taxatierapport nodig hebt, hangt af van de situatie. We geven je graag antwoord op deze vragen en meer belangrijke informatie over het taxatierapport.

02 jun. 2021 Meer lezen

Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?

Het is je gelukt om een huis te kopen! Dat betekent wel dat je nu een aantal zaken moet gaan regelen. Tijd om een planning te maken, want de volgorde van de dingen die je moet regelen is van belang. Wij zijn voor verhuizen zonder stress, daarom hebben we alvast een to do list voor je gemaakt. Zodra je bod is geaccepteerd, kan je met deze punten aan de slag.

02 jun. 2021 Meer lezen

Tuintips: alles wat je moet weten over het onderhoud van je tuin in juni

Een tuin onderhouden is absoluut niet moeilijk, als je maar weet wat je in welk jaargetij moet doen. Dit kan namelijk veel verschil maken in het uiterlijk van jouw tuin. Wist je bijvoorbeeld dat je een heg moet snoeien vóór 21 juni? Wil je weten wat je nog meer moet doen rond deze datum en waarom? We hebben de belangrijkste tips voor je verzameld. Van het onderhouden van je gazon tot het verlengen van de bloei, met de onderstaande how to’s staat jouw tuin er deze zomer weer stralend bij!

02 jun. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct