Het effect van schulden op de hoogte van je hypotheek


Het effect van schulden op de hoogte van je hypotheek
06 apr. 2020·
Leestijd:

Bij het bepalen van de hoogte van jouw hypotheek, kijken banken niet alleen naar je inkomsten. Ze kijken ook naar de leningen die jij hebt lopen. Denk hierbij aan je lease-auto, je telefoon, de studieschuld en zelfs in het rood staan. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van. Dat is ook niet heel vreemd want de bedrijven waar jij de leningen hebt lopen, maken jou daar niet of nauwelijks bewust van.

Rood staan

De mogelijkheid rood te staan geeft ons soms net even wat meer ademruimte wanneer je aan het eind van je salaris een stuk maand overhoudt. Maar rood staan kost jou een BKR-registratie. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) wordt namelijk verplicht kredieten hoger dan 250 euro te registreren. Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat je als huizenkoper met een krediet van 500 euro vanaf 1 december al snel 2.800 euro minder kunt lenen. Heb je een krediet van 1.500 euro, kan het verschil oplopen tot 8.400 euro.

Private lease

Het kiezen voor bijvoorbeeld private lease heeft wel degelijk gevolgen voor de hoogte van het bedrag dat jij bij de hypotheekverstrekker kunt lenen. Jij hoort en ziet alleen de voordelen van de private lease. Je hebt namelijk niet de lasten van een grote investering, kosten als verzekeringen en wegenbelasting zijn al in je leasebedrag opgenomen en de maandelijkse uitgave is te overzien. Maar berekeningen laten zien dat je met een private leasecontract van € 250,- per maand en een jaarinkomen van € 38.000,-, zo’n € 60.000,- minder aan hypotheek kunt krijgen.

Telefoonabonnement

Voor je telefoonabonnement geldt hetzelfde. Het gaat om minder grote bedragen, maar ook deze lening wordt meegenomen tijdens het bepalen van de hoogte van je hypotheekbedrag. Sinds mei 2017 wordt het telefoonabonnement geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en dus als ‘schuld’ aangemerkt. Dit geldt bij abonnementen waarbij een telefoon met een waarde van minimaal € 250,- wordt geleverd. Wat je niet wordt verteld bij het afsluiten van het abonnement is dat je bij een afbetaling van € 25,- per maand, je leenbedrag met € 7000,- vermindert.

Studieschuld

Waar je telefoonabonnement in de regel na één of twee jaar is afgelopen en je private leasecontract na vier jaar, duurt de lening die je tijdens je studie hebt opgebouwd vaak wel langer. Op het moment dat je studeerde klonk je dat als muziek in de oren. Honderden euro’s extra in de maand die je in tientjes per maand mag aflossen. Dat kwam op dat moment allemaal heel goed uit. Nu drukt deze lening echter wel op de hoogte van het leenbedrag. Met een gemiddelde studieschuld van € 24.000,- in het nieuwe leenstelstel, word je nu zo’n € 25.000,- gekort op het totale leenbedrag.

Het is dus goed om te beseffen dat iedere lening die jij afsluit drukt op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Veel bedrijven zullen jou daar op voorhand niet over informeren en kom je er pas achter op het moment dat je er niet meer onderuit komt.

Ben jij benieuwd of jij BKR-geregistreerd staat? Sinds 25 mei 2018 kun je kosteloos inzage krijgen in jouw gegevens. Vraag hier jouw AVG inzage aan.

Andere interessante nieuwsartikelen

Interieurdossier: Binnenkijken - hoe style je de vensterbank?

De vensterbank is een echte blikvanger. Het is letterlijk het eerste wat je ziet vanaf als je bij iemand naar binnen kijkt. Stiekem gluren we allemaal wel eens naar het interieur van een ander. De vensterbank is eigenlijk het visitekaartje van het huis. Bij de één is het een plantenjungle, bij de ander een kale aangelegenheid. Hoe style je de vensterbank op een manier zodat die past bij jouw huis? Wij geven je graag wat tips en inspiratie mee!

24 feb. 2021 Meer lezen

Verschil waardebepaling, waarde indicatie en taxatie

Bij het verkopen van je woning komen verschillende zaken om de hoek kijken. Het is begrijpelijk dat er in dit proces vragen opspelen. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen een waardebepaling, waarde indicatie en taxatie. Want alle drie bepalen de waarde, toch? Dat klopt in zekere zin. In de verschillende stadia van het (ver)kopen van een huis zijn verschillende documenten van toepassing. Wij leggen ze graag even uit, zodat jij weet op welke manier je kunt bepalen hoeveel je huis waard is.

24 feb. 2021 Meer lezen

Huizenmarkt 2021 volop in beweging

Ondanks de corona maatregelen van eerder dit jaar blijft de huizenmarkt volop in beweging. Zo zijn er ten opzichte van het begin van vorig jaar al veel meer bezichtigingen gepland. Benieuwd welke trends er nog meer een grote rol spelen op de huizenmarkt 2021? We vertellen je er graag meer over.

24 feb. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van jouw huis!

Bereken