Mijn favorieten

Nieuwe regels energiebelasting

Per 1 januari 2020 is de energiebelasting veranderd. Het slechte nieuws is dat we meer gaan betalen voor gas en elektra. Het goede nieuws is dat we ook meer terugkrijgen van de belastingdienst. Maar gaan we er in 2020 dan op voor- of toch achteruit?

 

Voornamelijk voordelig

Volgens de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving moet het nieuwe belastingstelsel ervoor zorgen dat een gemiddeld huishouden er het komend jaar ongeveer 100 euro op vooruit gaat. Dat is dus goed nieuws! Een kleine kanttekening is wel dat woningen die nog veel gebruik maken van gas, de kans lopen er juist op achteruit te gaan. De berekening geldt voor een gemiddeld huishouden en zal nog steeds per huishouden afzonderlijk berekend moeten worden. Dit om erachter te komen of je erop voor- of achteruit gaat het komende jaar 

 

Belastingteruggave

Het nieuwe stelsel houdt in dat de belasting voor elektriciteit met 1 cent per kilowattuur stijgt. Voor gas stijgt de belasting zelfs met 8 cent per m³. Daartegenover staat dat huishoudens 213 euro extra bovenop hun huidige belastingteruggave ontvangen. Dit bedrag zou voldoende moeten zijn om ieder huishouden in Nederland erop vooruit te laten gaan. Gezien de forse stijging van de belasting op gas, hangt het dus van jouw gasverbruik af of jij komend jaar onderaan de streep meer overhoudt dan het voorgaande jaar. 

 

Gasvrij stimuleren

Nederland wil in 2050 gasvrij zijn maar daarvoor moet er nog wel wat gebeuren. Met de forse verhoging van de belasting op het gas, wil de overheid stimuleren het gasverbruik te verlagen. Hoe duurder de energie wordt, hoe bewuster je als consument er mee omgaat en hoe minder je wilt verbruiken. Dit is de reden waarom de Nederlandse overheid heeft besloten de gasbelasting te verhogen. 

 

Maatregelen

Om minder energie te gebruiken, moet je maatregelen treffen. Dit zit in kleine dingen, zoals korter douchen en de verwarming minder hoog zetten, maar grote aanpassingen leveren logischerwijs ook een hoger rendement op. Met het goed isoleren van je woning maak je het grootste verschil. Een goed geïsoleerde woning levert een daling in het gasverbruik op van 80 procent. Dit levert je vervolgens zo'n 2.000 euro per jaar op. Wil je weten of jij vooruit of achteruit gaat met de nieuwe belastingregeleing, wil dan de 'advies op maat' vragen in op milieucentraal.nl