Tips voor woningzoekers bij stijgende hypotheekrentesTips voor woningzoekers bij stijgende hypotheekrentes
01 jul. 2022·
Leestijd:

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen tijd gestegen. Woningzoekers lijken hierdoor onzekerder te zijn geworden, want dit brengt nou eenmaal nadelen met zich mee. Toch is er zeker geen man overboord en kun je je huizenjacht prima voortzetten. Het is vooral belangrijk dat jij je ervan bewust bent. Daarom vertellen we je waar je als woningzoeker rekening mee moet houden bij stijgende hypotheekrentes.

Langs de hypotheekadviseur

Je bent al een tijd op zoek naar een woning. Je hebt je financiën op orde en je weet in welke prijsklasse je kunt zoeken. Nu de rentes echter stijgen is de kans groot dat de berekening die jij misschien wel maanden geleden hebt gemaakt, niet meer klopt met de huidige situatie. Een stijgende rente betekent namelijk ook hogere maandlasten voor dezelfde hypotheek. Dit is daarom sowieso een goed moment om je financiële mogelijkheden opnieuw onder de loep te nemen.

Extra marge bij het bieden

Wanneer je al uit de oriënterende fase bent en midden in de fase van bieden zit, kun je het best een extra marge aanhouden. Dit verkleint misschien de kans op de woning, maar vergroot de kans op het rondkrijgen van de financiën en voorkomt teleurstelling.

Maandlasten verlagen

Er is een manier om je maandlasten toch wat naar beneden te krijgen. Bijvoorbeeld door een deel van de hypotheek aflossingsvrij te maken. Daarmee gaan je maandlasten omlaag, maar los je ook minder af en blijft je hypotheekschuld altijd hoger. Wil je liever wel aflossen, dan kun je er ook voor kiezen om je rente minder lang vast te zetten. Als je rente minder lang vaststaat, dan zijn de rentepercentages ook lager. Loopt je rentevaste periode sowieso bijna af, dan loont het de moeite om je te oriënteren op andere hypotheekverstrekkers. Wie weet heeft een ander wel een veel beter aanbod.

Andere interessante nieuwsartikelen

Verschil waardebepaling, waarde indicatie en taxatie

Bij het verkopen van je woning komen veel verschillende zaken kijken. Het is begrijpelijk dat er in dit proces vragen opspelen. Een voorbeeld hiervoor is het verschil tussen en waardebepaling, waarde indicatie en taxatie. Want alle drie bepalen de waarde, toch? Dat klopt in zekere zin. In de verschillende stadia van het (ver)kopen van een huis zijn verschillende documenten van toepassing.

04 jan. 2023 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top