Voor- en nadelen oversluiten hypotheekVoor- en nadelen oversluiten hypotheek
18 mei 2020·
Leestijd:

Met de historisch lage rentepercentages kiezen veel woningeigenaren ervoor hun huidige hypotheek over te sluiten. Dit kent veel voordelen, maar er zitten ook nadelen aan vast. Dus zit jij te twijfelen om je hypotheek over te sluiten? Met de onderstaande informatie kun jij wellicht een definitief besluit maken om je hypotheek over te sluiten of juist niet.

Voordelen van oversluiten

Het grootste voordeel is uiteraard dat je maandlasten behoorlijk dalen op het moment dat jij van 5% ineens zakt naar een rentepercentage van nog geen 2%. Dit scheelt je al snel honderden euro’s per maand.

Daarnaast krijg je meer financiële zekerheid. Je kunt de lage rente voor een lange periode vastzetten. Daarmee heb je voor de komende jaren meer ruimte om eens flink door te sparen of zelfs al een groot gedeelte van je hypotheek af te lossen.

Wil jij ook de aflossingsvorm van je hypotheek veranderen? Dat kan. Heb je nu bijvoorbeeld een spaarhypotheek dan kun je dit gemakkelijk omzetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. Het oversluiten van je hypotheek is hét moment om de voorwaarden en aflossingsvorm eens even goed onder de loep te nemen.

Nadelen oversluiten hypotheek

Dat klinkt natuurlijk alsof je direct naar de bank moet rennen om je hypotheek over te zetten. Helaas zitten er naast de voordelen ook nadelen aan het oversluiten van je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan de boeterente die je betaalt. Als je het zwart op wit bekijkt, verbreek je het contract met je huidige hypotheekverstrekker. De boete kun je zien als een compensatie naar de hypotheekverstrekker. Hij loopt immers inkomsten mis zodra jij je hypotheek oversluit naar een voor jou voordeligere vorm.

Boeterente

Wel krijg je de kans om deze boeterente op twee manieren te betalen. Je kan dit bedrag in één klap betalen of je kun het meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Belangrijk is om allereerst uit te rekenen of de boeterente wel echt opweegt tegen het financiële voordeel. Via de website ‘bereken het’ kun je gemakkelijk zelf berekenen wat jouw boeterente is.

Vergeet ook niet de extra kosten die je betaalt voor: hypotheekadvies, taxatie van je woning en de notaris. Daarnaast kost het je 0,7 procent van de hypotheeksom aan afsluitkosten als jij over wilt stappen naar de Nationale Hypotheek Garantie.

Weeg dus eerst goed de voor- en de nadelen af voordat jij een definitieve beslissing maakt. Weet jij na het lezen van dit artikel nog steeds niet helemaal zeker wat je moet doen? Schakel dan een financieel adviseur in, hij kan je het beste helpen met het nemen van de juiste beslissing.

Andere interessante nieuwsartikelen

Checklist bezichtigingen

Heb jij je huis in de verkoop en komen er binnenkort bezichtigers langs? Dit kan veel spanning met zich meebrengen, omdat je denkt nog veel te moeten doen voordat er mensen in jouw huis rond kunnen lopen. Geen paniek! Wij hebben een handige checklist voor je. Als je deze stap voor stap doorloopt hoef jij nergens meer over in te zitten.

28 okt. 2022 Meer lezen

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

28 okt. 2022 Meer lezen

Hoe zit het nu precies met de bedenktijd?

Yes! Je hebt een woning gekocht of verkocht. Alle handtekeningen zijn onder het koopcontract gezet, er is dus voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Toch is de koop nog niet helemaal definitief, want dankzij de wettelijke bedenktijd van drie dagen kan een koper na het tekenen, zonder opgaaf van reden, nog van het contract af. Hoe zit dit nou precies? Lees mee, we leggen het je uit in dit blog!

27 sep. 2022 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top