Voor- en nadelen oversluiten hypotheek

Voor- en nadelen oversluiten hypotheek
18 mei 2020·
Leestijd:

Met de historisch lage rentepercentages kiezen veel woningeigenaren ervoor hun huidige hypotheek over te sluiten. Dit kent veel voordelen, maar er zitten ook nadelen aan vast. Dus zit jij te twijfelen om je hypotheek over te sluiten? Met de onderstaande informatie kun jij wellicht een definitief besluit maken om je hypotheek over te sluiten of juist niet.

Voordelen van oversluiten

Het grootste voordeel is uiteraard dat je maandlasten behoorlijk dalen op het moment dat jij van 5% ineens zakt naar een rentepercentage van nog geen 2%. Dit scheelt je al snel honderden euro’s per maand.

Daarnaast krijg je meer financiële zekerheid. Je kunt de lage rente voor een lange periode vastzetten. Daarmee heb je voor de komende jaren meer ruimte om eens flink door te sparen of zelfs al een groot gedeelte van je hypotheek af te lossen.

Wil jij ook de aflossingsvorm van je hypotheek veranderen? Dat kan. Heb je nu bijvoorbeeld een spaarhypotheek dan kun je dit gemakkelijk omzetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. Het oversluiten van je hypotheek is hét moment om de voorwaarden en aflossingsvorm eens even goed onder de loep te nemen.

Nadelen oversluiten hypotheek

Dat klinkt natuurlijk alsof je direct naar de bank moet rennen om je hypotheek over te zetten. Helaas zitten er naast de voordelen ook nadelen aan het oversluiten van je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan de boeterente die je betaalt. Als je het zwart op wit bekijkt, verbreek je het contract met je huidige hypotheekverstrekker. De boete kun je zien als een compensatie naar de hypotheekverstrekker. Hij loopt immers inkomsten mis zodra jij je hypotheek oversluit naar een voor jou voordeligere vorm.

Boeterente

Wel krijg je de kans om deze boeterente op twee manieren te betalen. Je kan dit bedrag in één klap betalen of je kun het meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Belangrijk is om allereerst uit te rekenen of de boeterente wel echt opweegt tegen het financiële voordeel. Via de website ‘bereken het’ kun je gemakkelijk zelf berekenen wat jouw boeterente is.

Vergeet ook niet de extra kosten die je betaalt voor: hypotheekadvies, taxatie van je woning en de notaris. Daarnaast kost het je 0,7 procent van de hypotheeksom aan afsluitkosten als jij over wilt stappen naar de Nationale Hypotheek Garantie.

Weeg dus eerst goed de voor- en de nadelen af voordat jij een definitieve beslissing maakt. Weet jij na het lezen van dit artikel nog steeds niet helemaal zeker wat je moet doen? Schakel dan een financieel adviseur in, hij kan je het beste helpen met het nemen van de juiste beslissing.

Andere interessante nieuwsartikelen

Hoe verloopt de eindinspectie van een woning?

Een eindinspectie is de laatste controle van een woning voor de overdracht. Hierbij loopt de koper, vaak samen met een makelaar, door de woning om te kijken of alles in de staat is zoals afgesproken. Dit omvat het controleren van de werking van vaste installaties (zoals verwarming en elektrische apparaten), het controleren op nieuwe schade, en het nagaan of afgesproken meubels of apparaten aanwezig zijn. Deze inspectie vindt meestal vlak voor of op de dag van de overdracht plaats.

Lees verder 24 sep. 2024

Checklist huis kopen

Heb je een leuk huis gezien? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Of het nu je eerste koophuis is of niet, het blijft altijd een spannend proces. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt met alle stappen die je moet zetten bij het aankopen van een huis.

Lees verder 27 aug. 2024

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

Lees verder 29 jul. 2024
Back to top