Woningwaarde weten?
3 manieren om erachter te komen

Wie bepaalt de waarde van jouw huis: jij, de makelaar of een taxateur?

Als je in het bezit bent van een koopwoning, kun je om verschillende redenen benieuwd zijn naar de waarde van je woning. Er zijn 3 manieren om achter de waarde van je woning te komen, klik om meer lezen.

 • Waarde indicatie => door jou
  Als je ongeveer wilt weten wat je huis waard is.
 • Waardebepaling => door makelaar
  Als je precies wilt weten wat je huis waard is.
 • Taxatie => door taxateur
  Äls je een huis wilt kopen of (her)financiering.
Waarde indicatie woning

Als je ongeveer wilt weten wat je huis waard is

Als je zonder makelaar wil weten wat je huis waard is, kun je met onze online calculator zelf de waarde van je woning berekenen. Dit is ideaal om snel een goed beeld te krijgen van de waarde van je woning, want je ontvangt de waarde direct. Gratis, zonder tussenkomst van een makelaar en je zit nergens aan vast. Omdat het een online tool is, weet je niet exact wat je huis waard is, maar krijg je wel een goede indruk.

Wat staat er in het waarderapport?

 • De waarde van jouw woning
 • De verkoopprijzen van vergelijkbare woningen

Hoe werkt de waarde indicatie

Op basis van jouw postcode en huisnummer doorloop je een stappenplan. Je kiest vergelijkbare woningen uit de selectie woningen die volgens ons systeem lijken op jouw type woning. Je ontvangt vervolgens het waarderapport van jouw woning meteen in je mailbox.

Het rapport geeft een bandbreedte aan met een minimum waarde en een maximum waarde. De online tool houdt bijvoorbeeld geen rekening met de staat van jouw woning. Is jouw huis een opknapper of hoeft de volgende bewoner er juist niets aan te doen? Staat jouw huis op een goede plek? Dat zijn wel zaken die wel degelijk van invloed zijn op de waarde van jouw huis.

  Start de berekening

  Waardebepaling woning

  Precies weten wat je huis waard is

  Om precies te weten wat je huis waard is, heb je een makelaar nodig. Een gratis waardebepaling is ideaal om erachter te komen wat wijsheid is in jouw situatie. Jouw voordeel is dat het gratis is én dat je nergens aan vast zit. Je maakt wel gebruik van de kennis van de makelaar waardoor je zeker weet wat je huis waard is. Als je wilt, vertelt een makelaar ook wat jouw verkoopkansen zijn. Zo heb je alle informatie in handen om een goede keuze te maken.

  Een makelaar houdt rekening met allerlei bepalend factoren die van invloed zijn op de waarde van je huis. Locatie, kavelgrootte, de manier waarop je huis op de kavel staat, staat van onderhoud, potentie, wijk/buurt, voorzieningen in de buurt, zonnestand, marktontwikkelingen en ga zo maar door. Vanuit hun professie weten zij exact hoe ze de actuele marktwaarde vast kunnen stellen.

  Vraag waardebepaling aan

  Ook na een gesprek zit je nergens aan vast

  Taxatie woning

  Taxatierapport nodig bij huis kopen of financiering

  In de meeste gevallen is het verkrijgen van een hypotheek voor een nieuwe woning de reden voor een taxatierapport. De bank wil namelijk weten wat een woning waard is en of het risico van jouw hypotheek acceptabel is. Ook om je huidige hypotheek te wijzigen, is een taxatie van je woning noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je gebruik wilt maken van de overwaarde van je huis.

  Wel of geen taxatierapport nodig?

  Er zijn meer redenen te bedenken waarvoor een taxatierapport noodzakelijk is. Staat jouw situatie er niet bij en twijfel je of een taxatie nodig is? Vraag het ons gerust (bel ons op 0883101088 of stuur een mail naar info@fryskmakelaars.nl)

  Verder lezen over woningtaxatie

  Verschil taxatie en waardebepaling?

  Er is nog wel eens verwarring over het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling. De reden waarom je de waarde van een huis wilt weten, bepaalt of jij een officiële taxatie nodig hebt of een (gratis) waardebepaling.

  Als jij een huis gaat kopen of je hypotheek wilt aanpassen, heb je een taxatierapport van een woning nodig. Een waardebepaling is dan niet voldoende. De bank wil dan een officieel en gecertificeerd taxatierapport ontvangen. De koper regelt en betaalt altijd de rekening van de taxatie (de verkoper hoeft hier niets voor te regelen).

  De belangrijkste redenen zijn de aankoop van een huis of het aanpassen van je hypotheek (lagere rente, meer lenen, verbouwen, etc.). Om een goed beeld te geven, noemen we verschillende situaties waarin je wel een taxatierapport nodig hebt:

  • Huis kopen (koper betaalt)
  • Hypotheekrente aanpassen
  • Hypotheek afsluiten (of over oversluiten)
  • Hypotheek verhogen (bijv. bij verbouwing)
  • Iemand uitkopen (bijv. bij scheiding)

  Je hebt geen taxatie nodig:

  • Als je benieuwd bent naar de waarde van je huis
  • Als je wilt weten wat de vraagprijs van je huis zou worden

  Alleen als de bank / geldverstrekker een rol speelt in jouw vraag over woningwaarde, kan een taxatierapport noodzakelijk zijn.

  Advies over jouw situatie? Stel je vraag hier

  Heerenveen
  Abe Lenstra boulevard 10
  8448 JB Heerenveen

  Leeuwarden (op afspraak)
  Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
  8914 BC Leeuwarden

  Back to top