Hoe houd jij je bos bloemen zo lang mogelijk mooi?

Hoe houd jij je bos bloemen zo lang mogelijk mooi?
16 apr. 2020·
Leestijd:

Een bos bloemen geeft je interieur vaak net dat beetje extra. Daarnaast worden we blij van een mooie bos die wordt gegeven. Maar ook jezelf trakteren op een geurend boeket is een feestje. Een paar tips om zo lang mogelijk van jouw boeket te kunnen genieten.

Kies de juiste bloemen

Er zijn ontzettend veel verschillende bloemen om uit te kiezen. Dus eenmaal in de winkel kies je vaak voor de exemplaren die al volop in bloei staan. Daar heb je direct profijt van. Het nadeel is dat deze bos ook heel snel is uitgebloeid. Een bos met geheel dichte knoppen heeft het risico dat ze helemaal niet uitkomen. Kies daarom voor de bloemen waarbij de knop half open is.

Direct in het water

Het lijkt een open deur, maar zet de bos bloemen direct bij thuiskomst in het water. Bloemen hebben nu eenmaal (vers) water nodig en hoe langer ze droog staan, hoe eerder de kans op verlies van kwaliteit. Dus haal eerst al je boodschappen in huis en ga pas daarna langs de bloemist. Verzorg vervolgens eerst je bloemen en pak daarna pas de tas met boodschappen uit.

Gebruik een schone vaas

Zorg dat je vaas schoon is. Heb je hem nog niet gereinigd na de vorige bos? Maak dan snel een sopje en schrob je vaas goed schoon. Het is zelfs nog beter om een beetje chloor te gebruiken. Overgebleven bacteriën kunnen namelijk schadelijk zijn voor je nieuwe bos. Dus ontsmetten maar! Vul de vaas vervolgens met lauwwarm water zodat hij klaar staat om je bloemen in te zetten. Gebruik geen heet water, dit kan de cellen van de steel aantasten waardoor de bloemen niet meer uitkomen.

Snijd schuin af

Tijd om je bloemen in de vaas te zetten. Niet zonder ze eerst schuin afgesneden te hebben natuurlijk. De bloemen hebben van de bloemist tot aan je huis een weg zonder water moeten afleggen. De steel van de bloem groeit, alsof het een open wondje is, weer dicht op het moment dat het niet in het water staat. Zet je de bloemen direct in het water dan zijn de stelen aan de onderkant dicht en nemen ze geen water op. Snijd daarom altijd de onderkant van de bloemen af. Liefst zo schuin mogelijk. Daarmee vergroot je het oppervlak en kan de bloem nog meer water opnemen. Hoe langer de steel van de bloem, hoe groter de weg die het water moet afleggen om bij de steel te komen. Het is dus niet erg om je bloemen korter te snijden. Tip: gebruik een scherp mesje anders bestaat de kans dat je de steel kneust.

Vermijd blad in het water

Houd bladeren altijd uit het water. Verwijder daarom de onderste bladeren van de steel. Zodra bladeren het water raken, is de kans op vervuiling van het water groter door de bacteriën die via de bladeren in het water terecht komen. Dat heeft direct gevolgen voor de levensduur van de bloemen. Toch bladeren in het water? Zorg dan dat je het water ververst. Verversen van het water is sowieso een goede tip om je bloemen langer mooi te houden. Wordt het water troebel? Gooi het water weg en vul de vaas met nieuw lauwwarm water.

Kies de juiste plek

Dan is het nu tijd om de juiste plek te kiezen. Niet op iedere plek, of in ieder huishouden, kunnen bloemen even lang mooi staan. Bloemen in de volle zon, maar ook op een tochtige plek houden het minder lang vol. Bloemen die in een ruimte staan waar gerookt wordt, hebben ook een minder grote kans om lang mooi te blijven. Zet je bloemen ook nooit naast de fruitschaal. De gassen van rijp fruit tasten het groeiproces van je bloemen ook aan.

Met al deze tips kun jij extra genieten van jouw boeket!

Andere interessante nieuwsartikelen

Checklist huis kopen

Heb je een leuk huis gezien? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Of het nu je eerste koophuis is of niet, het blijft altijd een spannend proces. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt met alle stappen die je moet zetten bij het aankopen van een huis.

Lees verder 27 aug. 2024

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

Lees verder 29 jul. 2024
Back to top