Overdrachtsbelasting geschrapt voor starters



Overdrachtsbelasting geschrapt voor starters
01 sep. 2020·
Leestijd:

Starters die voor het eerst een huis kopen, hoeven per 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Nu is die belasting nog 2 procent van de koopsom. Bij een koopwoning van 200.000 euro is een starter straks 4000 euro goedkoper uit.

Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, zo zeggen Haagse bronnen tegen het AD. Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is en voor het eerst een eigen woning koopt, wordt vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Een plan hiervoor lag vorig jaar al op tafel bij de coalitiepartijen, maar wordt nu ingevoerd. Met de maatregel wil het kabinet de vastgelopen woningmarkt enigszins vlot trekken. Jongeren komen er nu vaak niet tussen. Dat komt ook doordat beleggers veel panden opkopen, vooral in de grote steden. Het kabinet gaat daarom de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8 procent.

Tweede huis

Iedereen die straks een woning koopt waarin de koper zelf niet gaat wonen, betaalt het verhoogde tarief van 8 procent. In de praktijk betekent dit dat ook mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen meer belasting gaan betalen. Daarnaast gaat het kabinet de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden verhogen van 6 naar 8 procent.

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dienden in maart vorig jaar al een motie in om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. ,,Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen’’, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers destijds. ,,Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.’’

Onderzoek

Dat het plan nu wordt ingevoerd, is redelijk onverwachts. In juni bleek uit een onderzoek van het ministerie van Financiën dat het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters niet heel effectief zou zijn. Door de maatregel zouden maar weinig starters gestimuleerd worden om een huis te kopen en voor beleggers zouden er mogelijkheden zijn om de hogere heffing te ontlopen.

Bron: Leeuwarder Courant

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top