Huizenprijzen met 3% omlaag, is dit goed nieuws of niet?Huizenprijzen met 3% omlaag, is dit goed nieuws of niet?
17 jan. 2023·
Leestijd:

Volgens de grootbanken in Nederland gaan de woningprijzen dit jaar met ongeveer 3% omlaag. Makelaars denken dat deze prijzen nog verder dalen. Is dit positief of negatief en wat betekent het nog meer voor de woningmarkt? Je leest het in onze blog.

Huizenprijzen

De grootbanken in Nederland voorspellen dat de huizenprijzen dit jaar met 3% omlaag zullen gaan. Echter, makelaars en andere deskundigen gaan er van uit dat de huizenprijzen nog wel meer zullen zakken. De reden hiervan? De hoge hypotheekrente.

Huizenverkopers

Degenen die het meest moeten wennen aan de nieuwe huizenprijzen zijn de verkopers. Verkopers verwachten dat ze nog steeds biedingen binnenkrijgen die flink boven de vraagprijs zijn. Kopers denken hier echter anders over. Huizenkopers kijken nu goed naar de energiekosten en vinden het ook niet nodig om boven de vraagprijs te bieden. Dit was vorig jaar wel anders.

Verwachtingen

Experts verwachten minder goede tijden voor huizenverkopers. Mede door de inflatie, werkloosheid en de energieprijzen zullen huizenkopers minder willen besteden aan een woning.

Is het nog wel te doen om een woning te verkopen?

Ja! Er is namelijk nog steeds een woningtekort en de ontwikkeling van nieuwbouw gaat niet heel snel. Hierdoor zullen er nog steeds genoeg mensen op zoek zijn naar een woning. Overigens liggen de huizenprijzen nog steeds hoger dan een paar jaar geleden, dus er is nog een grote kans dat je winst maakt op je woning.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

22 mei 2023 Meer lezen

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

22 mei 2023 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top