Huizenprijzen met 3% omlaag, is dit goed nieuws of niet?Huizenprijzen met 3% omlaag, is dit goed nieuws of niet?
17 jan. 2023·
Leestijd:

Volgens de grootbanken in Nederland gaan de woningprijzen dit jaar met ongeveer 3% omlaag. Makelaars denken dat deze prijzen nog verder dalen. Is dit positief of negatief en wat betekent het nog meer voor de woningmarkt? Je leest het in onze blog.

Huizenprijzen

De grootbanken in Nederland voorspellen dat de huizenprijzen dit jaar met 3% omlaag zullen gaan. Echter, makelaars en andere deskundigen gaan er van uit dat de huizenprijzen nog wel meer zullen zakken. De reden hiervan? De hoge hypotheekrente.

Huizenverkopers

Degenen die het meest moeten wennen aan de nieuwe huizenprijzen zijn de verkopers. Verkopers verwachten dat ze nog steeds biedingen binnenkrijgen die flink boven de vraagprijs zijn. Kopers denken hier echter anders over. Huizenkopers kijken nu goed naar de energiekosten en vinden het ook niet nodig om boven de vraagprijs te bieden. Dit was vorig jaar wel anders.

Verwachtingen

Experts verwachten minder goede tijden voor huizenverkopers. Mede door de inflatie, werkloosheid en de energieprijzen zullen huizenkopers minder willen besteden aan een woning.

Is het nog wel te doen om een woning te verkopen?

Ja! Er is namelijk nog steeds een woningtekort en de ontwikkeling van nieuwbouw gaat niet heel snel. Hierdoor zullen er nog steeds genoeg mensen op zoek zijn naar een woning. Overigens liggen de huizenprijzen nog steeds hoger dan een paar jaar geleden, dus er is nog een grote kans dat je winst maakt op je woning.

Andere interessante nieuwsartikelen

Verschil waardebepaling, waarde indicatie en taxatie

Bij het verkopen van je woning komen veel verschillende zaken kijken. Het is begrijpelijk dat er in dit proces vragen opspelen. Een voorbeeld hiervoor is het verschil tussen en waardebepaling, waarde indicatie en taxatie. Want alle drie bepalen de waarde, toch? Dat klopt in zekere zin. In de verschillende stadia van het (ver)kopen van een huis zijn verschillende documenten van toepassing.

04 jan. 2023 Meer lezen

6 tips voor starters bij het kopen van een huis

Starters kunnen eindelijk weer een beetje ademhalen. De cijfers op de woningmarkt laten zien dat er minder kijkers afkomen op te koop staande huizen en de huizen blijven weer iets langer te koop staan. Overbieden is niet altijd meer de standaard, er wordt soms zelfs weer onderhandeld over de verkoopprijs. Voor starters betekent dat dat ze weer iets meer kans hebben een woning te kopen. In deze blog behandelen we 6 tips voor starters bij het kopen van een huis.

30 nov. 2022 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top