Jubelton afgeschaft in 2024, wat mag nog wel?Jubelton afgeschaft in 2024, wat mag nog wel?
21 mrt. 2023·
Leestijd:

Sinds 1 januari 2023 is de jubelton verlaagd naar €27.231. Vorig jaar was dit nog €106.671. Een groot verschil… Per 1 januari 2024 zal de jubelton helemaal afgeschaft worden. Waarom gebeurt dit? En wat mag dan nog wel?

Wat is de jubelton precies?

De jubelton is een populaire benaming voor de maximale belastingvrije schenking die je kan doen voor de aankoop van een woning. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. De jubelton wordt vooral gebruikt door starters, om zo toch aan een woning te kunnen komen. Ouders kunnen bijvoorbeeld een schenking doen, om een deel van de aankoopprijs te vergoeden.

De jubelton mag geschonken worden aan personen tussen de 18 en 40 jaar. Het bedrag dat geschonken mag worden lag in 2022 nog op € 106.671. In 2023 ligt het bedrag op € 27.231. Vanaf 1 januari 2024 zal de jubelton zelfs helemaal afgeschaft worden

Waarom wordt de jubelton afgeschaft?

Volgens het kabinet zorgt de jubelton voor ongelijkheid op de woningmarkt. Starters met een rijke familie hebben namelijk meer kans op een koopwoning. Zij kunnen de schenking gebruiken om over de vraagprijs te bieden, waardoor starters zonder schenking geen kans meer hebben.

Wat mag nog wel vanaf 2024?

Er zijn nog wat mogelijkheden om jouw (klein)kinderen te helpen aan een koopwoning. Denk bijvoorbeeld aan een familiehypotheek. Met een familiehypotheek wordt de hypotheek afgesloten bij de familie in plaats van bij de bank. Je kan dan zelf de voorwaarden en regels bespreken. De bank heeft hier niks mee te maken.

Het einde van de jubelton is in zicht, maar wij houden jullie graag op de hoogte met eventuele andere oplossingen om geld te schenken. Houd onze blogs en posts dus goed in de gaten.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

22 mei 2023 Meer lezen

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

22 mei 2023 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top