Vastzitten aan de koop van je droomhuis?

Vastzitten aan de koop van je droomhuis?
16 jan. 2020·
Leestijd:

Je hebt jouw ultieme droomhuis gevonden. De verkoper zegt akkoord te gaan met jouw bod en voorwaarden. Is het al tijd om de champagne te poppen? Helaas, daarvoor moet je nog even geduld hebben. Want zolang er niets is ondertekend, is het huis nog niet van jou (en kun je er dus ook nog onderuit). FRYSK makelaars legt je per fase van het aankoopproces uit wanneer jij ‘vast’ zit aan je nieuwe huis.

Begin met bieden

Tijdens het biedingsproces zit je nergens aan vast. Of deze eerste stap in het koopproces nu via het gangbare bod en tegenbod verloopt of via een inschrijvingsprocedure. In deze fase is er sprake van vrijblijvendheid. Als je wilt kan je zelfs op meerdere woningen tegelijk bieden.

Mondelinge overeenstemming betekent niks

De verkoper kan mondeling akkoord gaan met jouw bod en voorwaarden. Een mondelinge toezegging is echter nog geen bindende overeenkomst. Ook niet wanneer de afspraken zwart op wit op papier of in een e-mail staan. Op dit punt kun je zonder meer nog steeds afzien van de koop, maar let op: dat geldt dus ook voor de verkoper. In een overspannen woningmarkt kun je het gevoel krijgen dat alles te snel is gegaan en dit geen goede beslissing was. Toch is enige snelheid juist geboden, want als het de verkoper niet snel genoeg vordert, kan jouw bod zomaar overboden worden door een andere geïnteresseerde. Het staat de verkoper vrij om, zelfs na een mondeling akkoord, met een andere partij verder te gaan.

Het tekenen van de koopovereenkomst

Is er overeenstemming bereikt en zet je de koop door, dan is het zaak om een koopovereenkomst op te laten stellen. In de meeste gevallen zorgt de verkopend makelaar daarvoor, maar in sommige gebieden neemt de notaris die taak op zich. Dat is bijvoorbeeld zo in Amsterdam. Wanneer zowel de verkopende partij als de aankopende partij de koopovereenkomst hebben ondertekend, is er juridisch gezien sprake van een koop. De verkoper zit op dit punt vast aan de koop. Dit is het moment waarop de champagne op tafel kan. Als koper heb je echter nog wel het recht om te koop te ontbinden!

Drie dagen bedenktijd

Past het huis bij nader inzien toch niet bij je? Geen probleem, want de wet voorziet je altijd van drie dagen bedenktijd. In die tijd mag je zonder opgaaf van reden de koopakte ontbinden.

Ontbindende voorwaarden

Na de 3 dagen bedenktijd kun je de koopovereenkomst nog verbreken op basis van ontbindende voorwaarden. Vaak gaan deze voorwaarden over de financiering van het huis. Lukt het als koper niet om het benodigde hypotheekbedrag te lenen bij de bank, dan kan je de koop ontbinden zonder financiële gevolgen. Wel moet je er als koper alles aan gedaan hebben om de financiering rond te krijgen en dat ook kunnen aantonen. Dat heet de ‘inspanningsverplichting’. Soms zijn er ook ontbindende voorwaarden opgenomen over de bouwkundige situatie van een huis. Bij grote technische mankementen is het dan mogelijk de koop te ontbinden. Denk dus goed na of je ontbindende voorwaarden op wilt laten nemen in de koopovereenkomst, het kan je escape zijn. Je aankoopmakelaar kan je helpen met het formuleren van ontbindende voorwaarden. Indien je situatie het toelaat, kan het weglaten van ontbindende voorwaarden jouw bod interessanter maken dan dat van een andere bieder. Elke verkoper verkoopt zijn huis liever zonder ontbindende voorwaarden.

Voorkom een boete

Als je na het afronden van al deze fasen alsnog van de koop af wil, dan krijg je te maken met een boete van 10% van de koopsom. Dat gaat al snel om veel geld, dus een echte optie mag dit niet heten. Gelukkig heb je tot dit moment meerdere mogelijkheden om onder de koop uit te komen, mocht het toch nodig zijn.

Heb je vragen over dit onderwerp, dan kun je altijd contact opnemen met FRYSK makelaars via info@fryskmakelaars.nl of bel 088 - 310 10 88.

Bron: NVM

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top