Wat doet een aankoopmakelaar, en wat zijn de kosten hiervan?Wat doet een aankoopmakelaar, en wat zijn de kosten hiervan?
06 dec. 2021·
Leestijd:

Als je een huis wilt kopen, kan het inschakelen van een aankoopmakelaar je veel voordeel en gemak opleveren, maar ook de nodige kosten. Hoeveel gaat het inschakelen van een aankoopmakelaar jou kosten? En wat krijg je daar allemaal voor terug? Je leest het in deze blog.

Het werk van een aankoopmakelaar

Bij het aankopen van een huis komt veel meer kijken dan je van tevoren misschien denkt. Voor een aankoopmakelaar is het aankopen van huizen dagelijkse kost. Ze helpt jou door het hele proces heen en zorgt ervoor dat je het huis aankoopt tegen de beste voorwaarden en de scherpste prijs.

Wat een aankoopmakelaar precies doet, verschilt per makelaar. Als je een woning op het oog hebt, gaat de aankoopmakelaar aan het werk. Ze zoekt vooraf al van alles voor je uit over de woning. Een NVM makelaar heeft systemen tot haar beschikking waardoor ze je van waardevolle informatie kan voorzien, bijvoorbeeld wat de huidige eigenaar heeft betaald voor de woning en waar huizen in de buurt voor worden verkocht. Vervolgens gaat de aankoopmakelaar met jou mee naar de (tweede) bezichtiging. Hierdoor kan zij inschatten of het verstandig is om bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door een expert.

Eenmaal, andermaal

Ben je na deze bezichtiging nog steeds enthousiast over de woning en wil je het huis kopen? Dan begint het onderhandelen! Een belangrijke taak van de makelaar, want nu komt het erop aan. In overleg met jou wordt er een strategie bepaald en een openingsbod gedaan. Soms heeft de verkoper al bepaald hoe je mag bieden op de woning (bijvoorbeeld een eenmalig eindbod). Zodra de verkopende partij reageert met een tegenbod (of akkoord is), ben je officieel in onderhandeling. Naast het bereiken van een aankoopprijs worden ook de voorwaarden goed besproken. Heel belangrijk! Op welke termijn wil je de woning aanvaarden? Welke zaken neem je over? Wil je de woning kopen onder voorbehoud van verkoop van je eigen huis?

Tekenen van de overeenkomst
Wanneer het allemaal goed zit en er is een overeenkomst bereikt, bewaakt de aankoopmakelaar de belangrijke data en controleert zij de koopovereenkomst grondig. Alles wat is afgesproken, wordt hierin vastgelegd. Als je als koper en verkoper tevreden bent over de overeenkomst, wordt deze officieel getekend bij de notaris. Wil je dat de makelaar mee gaat? Dan kan dat. Voordat je naar de notaris gaat, vindt er nog een inspectie van de woning plaats. Dit houdt in dat je voor de laatste keer als koper en verkoper (met makelaar) samen een rondje door het huis maakt. Is alles nog in de staat zoals je had afgesproken (waar is die mooie antieke radiator gebleven, de luxaflex zou toch blijven hangen)? Na de inspectie ga je meestal direct door naar de notaris om te tekenen.

3 dagen bedenktijd
Je hebt getekend, mooi! Nu is het huis officieel van jou. Zodra jij de opdracht tot dienstverlening hebt getekend, heb je echter nog 3 dagen de tijd om je te bedenken. Je mag dan zonder reden afzien van de aankoop van het huis. De bedenktijd is wettelijk bepaald, dus daar mag niet van worden afgeweken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je toch de financiering niet rond krijgt. Of dat het toch niet goed voelt? Het is een van de grootste aankopen in een mensenleven, daarom krijg je de tijd om er zeker van te zijn dat je de aankoop echt door wilt laten gaan.

De kosten van een aankoopmakelaar

In het kort heb je nu een beeld van wat de aankoopmakelaar voor je doet. Toch zijn er nog veel zaken die achter de schermen en tussendoor gebeuren. Om precies te weten wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen, kun je het beste een afspraak maken. Vrijblijvend kun je dan achterhalen of het inschakelen van een makelaar bij jou past.

De ervaring leert dat een aankoopmakelaar veelal meer oplevert dan hij / zij kost. Bovendien geeft het jou veel meer rust en scheelt het veel tijd. Een groot voordeel is dat je zeker weet dat je niet teveel betaalt voor een woning. Ook de kans op het kopen van een kat in de zak heb je met een aankoopmakelaar geminimaliseerd. Je weet wat je koopt en dat je er niet teveel voor betaalt.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Aan een aankoopmakelaar zitten uiteraard kosten verbonden, dat kan een reden zijn om te twijfelen. Bij de meeste makelaars betaal je een percentage van de aankoopprijs van de woning. Je kunt vooraf dus wel een inschatting maken van de mogelijke kosten en doe dit vooral ook. Anders kun je achteraf nog wel eens schrikken. 1% klinkt in een kennismakingsgesprek misschien niet zoveel, maar op een bedrag van bijvoorbeeld € 450.000,- is dat toch € 4.500,-. Zeker in de huidige markt waarin vaak meer wordt geboden dan de vraagprijs, loont het zeker de moeite waard om hier kritisch op te zijn als je het tarief bespreekt met de aankoopmakelaar.

Vast, laag all-in tarief van € 2.000,- incl. btw
Bij FRYSK makelaars betaal je altijd een vast, laag all-in tarief. Namelijk € 2.000,- incl. btw. Je weet vooraf precies wat je betaalt. In een gesprek met de aankoopmakelaar van FRYSK makelaars kun je al je vragen stellen en horen wat zij voor jou doet. Met een goede, gecertificeerde aankoopmakelaar verdien je het bedrag dat je moet betalen wel weer terug. De aankoopmakelaar durft scherp te onderhandelen en weet precies wat een huis waard is.

In de huidige markt waarin er een tekort aan huizen is, wordt er veel overboden. Dan biedt je meer dan de vraagprijs. Bij FRYSK heeft dat geen invloed op het tarief dat je betaalt. Jouw makelaar beschermt jou hier ook in en adviseert je of overbieden op de woning het wel waard is. Ze laat je zeker niet in zeven sloten tegelijk lopen en gebruikt haar gezonde en nuchtere verstand, maar bovenal de ervaring en kennis van zaken.

Alle voordelen op een rijtje

  • Alle expertise die je zelf niet hebt op het gebied van een huis kopen, worden aangevuld door de aankoopmakelaar
  • Een aankoopmakelaar laat zich niet door emoties leiden, maar kijkt ‘zakelijk’ naar de woning (geen roze bril)
  • De aankoopmakelaar ziet dingen die jij misschien over het hoofd ziet
  • De aankoopmakelaar helpt je met het maken van verstandige keuzes
  • De aankoopmakelaar neemt alle juridische risico’s en administratieve werkzaamheden uit handen

Maak een afspraak om te kijken wat een aankoopmakelaar jou op kan leveren
Checken of een aankoopmakelaar de oplossing is voor jouw zoektocht naar een woning? Plan op www.fryskmakelaars.nl/diensten/aankopen vrijblijvend een afspraak met onze aankoopmakelaar of bel 088 310 10 88. We helpen jou graag!

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top