Appeltaart blijft beste verleiderAppeltaart blijft beste verleider
04 feb. 2020·
Leestijd:

Op verschillende websites en tv programma’s vind je ze, tips over hoe je een huis zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor een potentiële koper. Zo houden we een grote schoonmaak, repareren we eindelijk die loszittende trapleuning en draaien de geurkaarsen overuren zodra de kijkers op komst zijn.

Een doorzichtige aanpak zou je zeggen. Een koper is doorgaans toch goed voorbereid en heeft op internet al heel veel relevante informatie over het huis kunnen verzamelen. Deze ‘trucjes’ zijn voor hem toch doorgestoken kaart? Maar niks is minder waar. Zodra de kijker het nieuwe huis binnen stapt is het spel van (on)bewuste verleiding begonnen.

Hoe gaat dat verleiden?

De nieuwe informatie die een kijker opdoet tijdens de bezichtiging worden via zintuigen doorgegeven naar zijn hersenen. Laat nu uitgerekend je reuk zintuig één van de meest invloedrijke zijn. Veel makelaars adviseren daarom niet voor niks; “bak een appeltaart vlak voor de bezichtiging en de koper voelt zich meteen thuis”. Uiteraard de mensen die appeltaart niet lekker vinden buiten beschouwing gelaten.

Wetenschappelijke feiten

  • 75% van de menselijke emoties worden bepaald door wat we ruiken;
  • De combinatie geur en beeld blijkt veel sterker dan beeld alleen;
  • Reuk is vrijwel niet uit te schakelen;
  • Geurherinneringen blijven relatief lang hangen;
  • Gevoelens, beoordelingen en gedrag worden sterk door geur gevormd.

Het beïnvloedt de stemming van de kijker dus wel degelijk. Geuren zijn sterker dan de andere zintuigen, en ook nog eens verbonden aan herinneringen. Waar het lekker ruikt, voelen mensen zich op hun gemak en willen ze er dankzij de positieve herinnering weer terugkomen. In welke mate de beslissing om een bod uit te brengen beïnvloed wordt, verschilt natuurlijk per persoon. Eén ding is zeker, de oude vertrouwde appeltaart blijft dé perfecte verleider!

Andere interessante nieuwsartikelen

Checklist bezichtigingen

Heb jij je huis in de verkoop en komen er binnenkort bezichtigers langs? Dit kan veel spanning met zich meebrengen, omdat je denkt nog veel te moeten doen voordat er mensen in jouw huis rond kunnen lopen. Geen paniek! Wij hebben een handige checklist voor je. Als je deze stap voor stap doorloopt hoef jij nergens meer over in te zitten.

28 okt. 2022 Meer lezen

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

28 okt. 2022 Meer lezen

Hoe zit het nu precies met de bedenktijd?

Yes! Je hebt een woning gekocht of verkocht. Alle handtekeningen zijn onder het koopcontract gezet, er is dus voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Toch is de koop nog niet helemaal definitief, want dankzij de wettelijke bedenktijd van drie dagen kan een koper na het tekenen, zonder opgaaf van reden, nog van het contract af. Hoe zit dit nou precies? Lees mee, we leggen het je uit in dit blog!

27 sep. 2022 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top