Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?


Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?
02 jun. 2021·
Leestijd:

Gefeliciteerd, het is je gelukt om een huis te kopen! Dat betekent wel dat je nu een aantal zaken moet gaan regelen. Tijd om een planning te maken, want de volgorde van de dingen die je moet regelen is van belang. Wij zijn voor verhuizen zonder stress, daarom hebben we alvast een to do list voor je gemaakt. Zodra je bod is geaccepteerd, kan je met deze punten aan de slag.

Alle to do’s op rij:

1. Breng je hypotheekadviseur of -verstrekker op de hoogte. Stuur de (funda) link met alle informatie over de woning door, met daarbij de koopsom en de afgesproken voorwaarden.

2. Plan een taxatie, vraag om een gevalideerd taxatierapport, het liefst binnen een week.

3. Heb je een bouwkundige keuring als voorwaarde voor de koop gesteld? Plan deze dan ook zo snel mogelijk in. In dit geval is het handig om de taxateur en de bouwkundige tegelijkertijd uit te nodigen, je woning wordt dan nog nauwkeuriger getaxeerd.

4. Wil je de nieuwe woning gaan verbouwen? Laat dit weten aan de taxateur en vraag of deze de waarde van je nieuwe woning na de geplande verbouwing ook in het taxatierapport wil opnemen.

5. Mail de verkopend makelaar de benodigde gegevens door:

  • Volledige voor- en achternaam, huidige adres, e-mailadres en telefoonnummer. Ook van je partner/huisgenoot.
  • Een kopie van je identiteitsbewijs (maak je bsn nummer en de foto even onzichtbaar). Check meteen even of je ID nog lang genoeg geldig is voor de overdracht.
  • Je burgerlijke staat.

6. Heb je een aannemer gevraagd de woning voor je te verbouwen? Om tijd te winnen kan je de verkopende makelaar vragen of je een keer met de aannemer langs mag komen om de woning te bezichtigen. Zo kan deze een goed beeld krijgen van de huidige situatie en bijvoorbeeld maten opmeten. De aannemer kan dan meteen na de sleuteloverdracht aan de slag.

7. Plan een afspraak met een notaris voor de overdrachtsdatum van de woning. Tip: vraag offertes aan bij verschillende partijen, de tarieven kunnen sterk uiteenlopen.

8. Mail het taxatierapport door naar de hypotheekadviseur.

9. Neem de concept koopovereenkomst door, dit is zware kost maar wel belangrijk. Als je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen, kan deze het contract ook met je doornemen. Geef eventuele wijzigingen zo snel mogelijk door aan de verkopende makelaar.

10. Is de koopovereenkomst akkoord? Dan tekenen de verkopers van de woning deze en de lijst van zaken. Daarna moet jij iedere pagina paraferen en een handtekening plaatsen op de laatste pagina.

11. Heb je de woning gekocht onder voorbehoud van financiering? Noteer dan de datum dat het voorbehoud afloopt in je agenda. Plan ook een reminder in, ongeveer een week van tevoren, zodat je bij de verkopende makelaar uitstel van financiering kunt vragen als dit nodig is.

12. Zorg dat je alle benodigde verzekeringen geregeld hebt, zodat de woning meteen verzekerd is vanaf het moment dat je de eigenaar bent.

13. Regel voor de overdacht gas, licht en water voor je nieuwe woning.

14. Spreek een datum af voor de eindinspectie. Vaak wordt dit een uur voor de overdracht van de woning gepland, zodat jullie daarna meteen door kunnen naar de notaris.

15. Hoera, het is de dag van de overdracht. Nog even scherp blijven 😉. Vergeet de lijst van zaken en je identiteitsbewijs niet. Goed opletten tijdens de eindinspectie en daarna door naar de notaris voor de sleuteloverdracht.

16. Noteer de meterstanden van je nieuwe woning.

Heb je nog vragen?

Zo, we zijn klaar met de ‘to do’s’, geniet van je nieuwe woning en succes met de verhuizing! Zit je tijdens dit traject met vragen? Stel ze aan je aankoopmakelaar. Als je die niet hebt kan je ze ook vragen aan de verkopende makelaar, iedereen is namelijk gebaat bij een soepele overdracht.

Andere interessante nieuwsartikelen

Alles over het taxatierapport

Wie heeft een taxatierapport nodig bij de verkoop van een woning? En hoe zit het bij de aankoop van een woning? Wanneer je een taxatierapport nodig hebt, hangt af van de situatie. We geven je graag antwoord op deze vragen en meer belangrijke informatie over het taxatierapport.

02 jun. 2021 Meer lezen

Tuintips: alles wat je moet weten over het onderhoud van je tuin in juni

Een tuin onderhouden is absoluut niet moeilijk, als je maar weet wat je in welk jaargetij moet doen. Dit kan namelijk veel verschil maken in het uiterlijk van jouw tuin. Wist je bijvoorbeeld dat je een heg moet snoeien vóór 21 juni? Wil je weten wat je nog meer moet doen rond deze datum en waarom? We hebben de belangrijkste tips voor je verzameld. Van het onderhouden van je gazon tot het verlengen van de bloei, met de onderstaande how to’s staat jouw tuin er deze zomer weer stralend bij!

02 jun. 2021 Meer lezen

Een Tiny House, iets voor jou?

Een tiny house, je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Maar waarom is deze woonvorm zo populair? En heeft wonen in een tiny house echt zoveel voordelen vergeleken met een ‘normaal’ huis? Een tiny house is een kleine, vrijstaande maar volwaardige woning van maximaal 50 vierkante meter. Het doel van deze kleine huisjes is simpel, een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Hoewel tiny houses helemaal hot zijn als recreatiewoning zijn ze daarvoor niet bedoeld. Het idee erachter is dat je er permanent in kan wonen.

30 apr. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct