NHG versoepelt rekenmethode na scheiding



NHG versoepelt rekenmethode na scheiding
10 aug. 2020·
Leestijd:

Na een scheiding krijg je altijd te maken met het verdelen van spullen. Wanneer de woning op jullie beider naam staat, is het verdelen van de woning ook een feit. Je kunt hierbij je partner uitkopen of de woning verkopen. Met de huidige krappe woningmarkt en de bijbehorende overwaarde, zijn veel scheidende paren verplicht tot het verkopen van de woning. NHG versoepelt daarom de regels voor scheidende paren, zodat verkopen niet de enige optie meer is.

Overwaarde

De stichting achter NHG versoepelt de rekenmethode om verplichte verkoop van de woning na een scheiding tegen te gaan. Dat is goed nieuws voor scheidende paren die een flinke overwaarde op hun woning hebben. Bij een scheiding is het namelijk het geval dat de blijvende partner de helft van de overwaarde aan de ex-partner moet betalen, in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zonder huwelijkse voorwaarden. Stel je hebt destijds de woning gekocht voor 250.000 euro en de waarde is inmiddels gestegen naar 300.000 euro, dan heb je een overwaarde van 50.000 euro. De blijvende partij is dan verplicht 25.000 euro te betalen aan de vertrekkende partij. Veel particulieren kunnen dit bedrag echter niet financieren, waardoor verkopen de enige optie is.

Garantie

NHG constateert dat veel huizenbezitters in de problemen komen op het moment dat besloten wordt te gaan scheiden. In de huidige huizenmarkt is er weinig aanbod en wanneer verkopen de enige optie is, zijn er ineens twee mensen die een woning moeten zoeken. Voor een betaalbare huurwoning komt deze groep vaak niet in aanmerking. Veel huiseigenaren sluiten een hypotheek met NHG af om enige vorm van zekerheid in te bouwen, zodat ze niet in een dergelijke situatie terechtkomen. Met de huidige rekenmethode is dat echter geen garantie.

Beheertoets

Met het versoepelen van de rekenmethode moet de optie van het uitkopen van een ex-partner weer realistisch worden. Waar eerder gerekend werd met een standaard rekenmethode die bepaalt hoeveel er geleend kan worden, wordt nu een beheertoets aangehouden. Deze kijkt veel meer naar de daadwerkelijke maandlasten dan naar het maximaal te lenen bedrag. Wanneer de blijvende partij de maandlasten met zijn huidige inkomsten kan voldoen, dan accepteert NHG dat het uitbetalen van de overwaarde aan de ex-partner in de hypotheek wordt verwerkt.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top