Prijsstijging van 10% in de nieuwbouwPrijsstijging van 10% in de nieuwbouw
29 mrt. 2021·
Leestijd:

In het derde kwartaal van 2020 stegen de prijzen ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2019 met 10%. Dit is de grootste stijging binnen een jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Dat de huizenprijzen de afgelopen tijd zijn gestegen is helaas een feit. De prijzen voor woningen in Nederland stegen harder dan het Europese gemiddelde. Sinds 2014 is er al een stijging merkbaar. In 2020 zijn er bijna zeventigduizend nieuwbouwwoningen gebouwd in Nederland. Dit lijkt veel maar het is 3% minder ten opzichte van 2019. Gemiddeld werd er €421.000 euro voor een nieuwbouw woning betaald. De prijsstijging lijkt dit jaar best fors maar ten opzichte van de periode 2017-2019 valt dit mee. In deze periode stegen de woningprijzen namelijk gemiddeld met 14%.

Vooruitkijken

Als we een blik werpen in de toekomst, is volgens het rapport van de ABF Research het woningtekort pas in 2035 teruggelopen tot een aanvaardbare 2,1%. Doordat er nog geen 75.000 nieuwbouwwoningen zijn gebouwd in 2020, blijft er een tekort. Veel deskundigen zijn het er over eens dat er per jaar 100.000 nieuwbouw woningen gebouwd moeten worden.

Het CBS geeft een duidelijk overzicht waar in Nederland de woningvoorraad in Nederland toe is genomen. Benieuwd hoe dit is in jouw regio? Neem dan even een kijkje op deze pagina van het CBS.

De NVM-nieuwbouwspecialisten zijn negatief over het nieuwbouwaanbod op de korte termijn. Tijdens de coronacrisis zijn veel projecten die voor deze crisis ontwikkeld zijn in de verkoop gegaan of versneld op de markt gebracht. De ontwikkelsnelheid is sindsdien achteruitgegaan, mede door het werken vanuit huis. Dit alles komt de bouwproductie uiteraard niet ten goede.

Een speerpunt van het rijksbeleid is het verhogen van de bouwproductie naar minimaal 75.000 nieuwbouwwoningen in de komende periode tot 2025. Tweederde hiervan (50.000) zou koop moeten bedragen, om te kunnen voldoen aan de vraag op de huidige markt. Inmiddels is er wel een stijging zichtbaar in het aantal verstrekte bouwvergunningen. Dat geeft goede hoop dat er in 2022 meer huizen gebouwd kunnen worden.

Is dit het moment?

Wil jij binnenkort kopen of verkopen, maar weet je niet of dit het juiste moment is om dat te doen? Doe dan de check, je weet binnen twee stappen of dit het goede moment is om te verkopen, kopen of om te blijven zitten: checken maar! Wil je liever een uitgebreid advies? Neem dan contact met ons op.

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top