Vragen die je moet stellen tijdens een bezichtigingVragen die je moet stellen tijdens een bezichtiging
07 okt. 2020·
Leestijd:

Wauw, dat huis is precies het plekje waar jullie naar op zoek zijn. Na een telefoontje met de makelaar is de bezichtiging gepland. Je ziet jezelf al koken in die fantastische open keuken en buiten relaxend met vrienden en familie onder die heerlijke overkapping tot in de late uurtjes. Omdat je helemaal in de wolken was van de woning, ben je tijdens de bezichtiging een aantal belangrijke vragen vergeten te stellen. Stel dus ter voorbereiding een lijstje met vragen op, wij helpen je graag alvast op weg.

Welk onderhoud is er gepleegd?

Altijd goed om te weten wat de verkoper onder handen heeft genomen, zo kan je vaststellen wat er de komende tijd moet gebeuren en uitzoeken wat dit gaat kosten. Goed om dit in te winnen aangezien je dit perfect als argumenten kan gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Hoe oud is de CV-ketel?

Een gemiddelde CV-ketel gaat ongeveer 12 tot 15 jaar mee. Als een ketel ouder is dan 12 jaar wordt deze ook vaak minder zuinig in gebruik. Houd er rekening mee dat een nieuwe CV- ketel kost al snel € 2000,- kost. Altijd een goede vraag om te stellen zodat je deze kosten alvast mee kan nemen in je kostenoverzicht.

Is de elektra in orde?

Vraag wanneer de elektra is aangelegd én wie dat heeft gedaan. In het verleden werd dit vaak zelf gedaan en dat kan natuurlijk prima zijn maar laat het dan wel even checken. Veiligheid gaat uiteindelijk voor alles.

Wat zijn de kosten voor het energieverbruik?

Door deze vraag te stellen krijg je inzicht in jouw maandlasten. Zijn deze kosten hoog? Dat kan verschillende redenen hebben. Stel er woont op dit moment een gepensioneerd stel in het huis, zij hebben in de winter overdag de kachel al aan terwijl jullie allebei bijvoorbeeld 40 uur werken. Een andere reden kan zijn dat de isolatie van het huis te wensen over laat en dat stookkosten de reden zijn voor de hoge energierekening.

Hoe staat het met de opbergmogelijkheden?

Vraag jezelf af of dit huis wel genoeg ruimte biedt aan de spullen die jij erin kwijt wilt. Als je bent gevallen voor open ruimtes wil je die niet volbouwen met kasten om je spullen kwijt te kunnen.

Waarom staat de woning in de verkoop?

Probeer altijd te achterhalen waarom de woning verkocht wordt. Wil de verkoper zich vestigen in een andere plaats of kleiner/groter gaan wonen? Dan ligt het niet aan het huis. Vindt hij de straat te druk of is er overlast dan is het goed om uit te zoeken wat jouw mening hierover is.

Vraag door!

Soms is de verkopende partij erg openhartig, soms juist gesloten. In beide gevallen is zaak om goed door te vragen. Ook na de bezichtiging kun je nog contact opnemen met aanvullende vragen. Zorg ervoor dat jij de informatie krijgt die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Kom je er niet uit? Vraag dan een aankoopmakelaar mee voor een tweede bezichtiging.

Andere interessante nieuwsartikelen

Checklist bezichtigingen

Heb jij je huis in de verkoop en komen er binnenkort bezichtigers langs? Dit kan veel spanning met zich meebrengen, omdat je denkt nog veel te moeten doen voordat er mensen in jouw huis rond kunnen lopen. Geen paniek! Wij hebben een handige checklist voor je. Als je deze stap voor stap doorloopt hoef jij nergens meer over in te zitten.

28 okt. 2022 Meer lezen

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

28 okt. 2022 Meer lezen

Hoe zit het nu precies met de bedenktijd?

Yes! Je hebt een woning gekocht of verkocht. Alle handtekeningen zijn onder het koopcontract gezet, er is dus voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Toch is de koop nog niet helemaal definitief, want dankzij de wettelijke bedenktijd van drie dagen kan een koper na het tekenen, zonder opgaaf van reden, nog van het contract af. Hoe zit dit nou precies? Lees mee, we leggen het je uit in dit blog!

27 sep. 2022 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top