Vragen die je moet stellen tijdens een bezichtiging

Vragen die je moet stellen tijdens een bezichtiging
07 okt. 2020·
Leestijd:

Wauw, dat huis is precies het plekje waar jullie naar op zoek zijn. Na een telefoontje met de makelaar is de bezichtiging gepland. Je ziet jezelf al koken in die fantastische open keuken en buiten relaxend met vrienden en familie onder die heerlijke overkapping tot in de late uurtjes. Omdat je helemaal in de wolken was van de woning, ben je tijdens de bezichtiging een aantal belangrijke vragen vergeten te stellen. Stel dus ter voorbereiding een lijstje met vragen op, wij helpen je graag alvast op weg.

Welk onderhoud is er gepleegd?

Altijd goed om te weten wat de verkoper onder handen heeft genomen, zo kan je vaststellen wat er de komende tijd moet gebeuren en uitzoeken wat dit gaat kosten. Goed om dit in te winnen aangezien je dit perfect als argumenten kan gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Hoe oud is de CV-ketel?

Een gemiddelde CV-ketel gaat ongeveer 12 tot 15 jaar mee. Als een ketel ouder is dan 12 jaar wordt deze ook vaak minder zuinig in gebruik. Houd er rekening mee dat een nieuwe CV- ketel kost al snel € 2000,- kost. Altijd een goede vraag om te stellen zodat je deze kosten alvast mee kan nemen in je kostenoverzicht.

Is de elektra in orde?

Vraag wanneer de elektra is aangelegd én wie dat heeft gedaan. In het verleden werd dit vaak zelf gedaan en dat kan natuurlijk prima zijn maar laat het dan wel even checken. Veiligheid gaat uiteindelijk voor alles.

Wat zijn de kosten voor het energieverbruik?

Door deze vraag te stellen krijg je inzicht in jouw maandlasten. Zijn deze kosten hoog? Dat kan verschillende redenen hebben. Stel er woont op dit moment een gepensioneerd stel in het huis, zij hebben in de winter overdag de kachel al aan terwijl jullie allebei bijvoorbeeld 40 uur werken. Een andere reden kan zijn dat de isolatie van het huis te wensen over laat en dat stookkosten de reden zijn voor de hoge energierekening.

Hoe staat het met de opbergmogelijkheden?

Vraag jezelf af of dit huis wel genoeg ruimte biedt aan de spullen die jij erin kwijt wilt. Als je bent gevallen voor open ruimtes wil je die niet volbouwen met kasten om je spullen kwijt te kunnen.

Waarom staat de woning in de verkoop?

Probeer altijd te achterhalen waarom de woning verkocht wordt. Wil de verkoper zich vestigen in een andere plaats of kleiner/groter gaan wonen? Dan ligt het niet aan het huis. Vindt hij de straat te druk of is er overlast dan is het goed om uit te zoeken wat jouw mening hierover is.

Vraag door!

Soms is de verkopende partij erg openhartig, soms juist gesloten. In beide gevallen is zaak om goed door te vragen. Ook na de bezichtiging kun je nog contact opnemen met aanvullende vragen. Zorg ervoor dat jij de informatie krijgt die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Kom je er niet uit? Vraag dan een aankoopmakelaar mee voor een tweede bezichtiging.

Andere interessante nieuwsartikelen

Checklist huis kopen

Heb je een leuk huis gezien? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Of het nu je eerste koophuis is of niet, het blijft altijd een spannend proces. Om je te helpen hebben we een checklist gemaakt met alle stappen die je moet zetten bij het aankopen van een huis.

Lees verder 27 aug. 2024

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

Lees verder 29 jul. 2024
Back to top