Wat houdt kosten koper precies in?


Wat houdt kosten koper precies in?
08 sep. 2020·
Leestijd:

Bij het kopen van een woning komen er veel kosten kijken. Sommige zijn optioneel en andere zijn verplicht. Kosten koper, zijn verplichte extra kosten bij de koop van een woning. Maar welke kosten zijn dit nu precies?

Juridisch wordt bedoeld met kosten koper; de noodzakelijke kosten om de onroerende zaak op naam te krijgen. Dat zijn alleen de overdrachtsbelasting en de notariële leveringsakte met bijbehorende kosten. Dit staat los van het feit of iemand een hypotheek neemt of een eigen aankoopmakelaar inschakelt

Overdrachtsbelasting

Overdrachtskosten zijn wettelijk bepaalde kosten die de overheid rekent voor het overdragen van de woning aan nieuwe bewoners. Dit bedrag wordt betaald naast de koopsom van de woning. De overdrachtsbelasting is een vast percentage van 2% over de aankoopprijs van de woning. Koop jij een nieuwbouwwoning? dan koop jij de woning bijna altijd ‘vrij op naam’. Dit betekent dat de overdrachtsbelasting en notariële leveringsakte door de verkoper wordt betaald

Keuze notaris

Bij de koop van een woning hoort een bezoek aan de notaris. De notaris stelt de leveringsakte op en regelt dat de woning op jouw naam komt te staan. De prijzen kunnen per notaris behoorlijk verschillen. Het is dan ook verstandig om tarieven bij diverse notarissen op te vragen of prijzen te vergelijken via een van de vergelijkingssites.

Overige kosten bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis zijn er vaak meer kosten. Ook de volgende kosten kunnen meespelen:

 • Financieringskosten
  Hieronder vallen o.a. de kosten voor het verkrijgen van hypotheekadvies van een ervaren adviseur of het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 • Bankgarantie
  Bij het tekenen van de koopovereenkomst, kan de verkoper in sommige gevallen een bankgarantie eisen. De verkoper heeft dan recht op een waarborg van 10% van de totale koopsom. Deze bankgarantie kan de hypotheekadviseur verzorgen en kost vaak 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.
 • Taxatiekosten
  Om een hypotheek te krijgen op een bestaande woning eisen veel geldverstrekkers, zoals banken of hypotheekinstanties, een taxatierapport. De prijzen voor een taxatie verschillen. Het is verstandig om de woning te laten taxeren door een makelaar die is aangesloten bij een validatie-instituut, zoals het NWWI of de Taxateurs Unie. Zo weet je zeker dat het taxatierapport geaccepteerd wordt door jouw geldverstrekker.
 • Makelaarskosten
  Wanneer je een makelaar inschakelt om je te begeleiden bij de aankoop betaal je een percentage van de uiteindelijke aankoopprijs. Dit heet de courtage. De hoogte van dit percentage verschilt per makelaar. Lees hier meer over onze aankoopdienst.

De kosten koper samen met de overige financieringskosten beslaan veelal 5% tot 6% van de aankoopprijs. Wanneer je nog twijfelt tussen huren of kopen is het dus goed om rekening te houden met deze eenmalige kosten. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? En wil je meer weten over de kosten die dit met zich meebrengt? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze makelaars.

Andere interessante nieuwsartikelen

Interieurdossier: Binnenkijken - hoe style je de vensterbank?

De vensterbank is een echte blikvanger. Het is letterlijk het eerste wat je ziet vanaf als je bij iemand naar binnen kijkt. Stiekem gluren we allemaal wel eens naar het interieur van een ander. De vensterbank is eigenlijk het visitekaartje van het huis. Bij de één is het een plantenjungle, bij de ander een kale aangelegenheid. Hoe style je de vensterbank op een manier zodat die past bij jouw huis? Wij geven je graag wat tips en inspiratie mee!

24 feb. 2021 Meer lezen

Verschil waardebepaling, waarde indicatie en taxatie

Bij het verkopen van je woning komen verschillende zaken om de hoek kijken. Het is begrijpelijk dat er in dit proces vragen opspelen. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen een waardebepaling, waarde indicatie en taxatie. Want alle drie bepalen de waarde, toch? Dat klopt in zekere zin. In de verschillende stadia van het (ver)kopen van een huis zijn verschillende documenten van toepassing. Wij leggen ze graag even uit, zodat jij weet op welke manier je kunt bepalen hoeveel je huis waard is.

24 feb. 2021 Meer lezen

Huizenmarkt 2021 volop in beweging

Ondanks de corona maatregelen van eerder dit jaar blijft de huizenmarkt volop in beweging. Zo zijn er ten opzichte van het begin van vorig jaar al veel meer bezichtigingen gepland. Benieuwd welke trends er nog meer een grote rol spelen op de huizenmarkt 2021? We vertellen je er graag meer over.

24 feb. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van jouw huis!

Bereken