Wat houdt kosten koper precies in?Wat houdt kosten koper precies in?
08 sep. 2020·
Leestijd:

Bij het kopen van een woning komen er veel kosten kijken. Sommige zijn optioneel en andere zijn verplicht. Kosten koper, zijn verplichte extra kosten bij de koop van een woning. Maar welke kosten zijn dit nu precies?

Juridisch wordt bedoeld met kosten koper; de noodzakelijke kosten om de onroerende zaak op naam te krijgen. Dat zijn alleen de overdrachtsbelasting en de notariële leveringsakte met bijbehorende kosten. Dit staat los van het feit of iemand een hypotheek neemt of een eigen aankoopmakelaar inschakelt

Overdrachtsbelasting

Overdrachtskosten zijn wettelijk bepaalde kosten die de overheid rekent voor het overdragen van de woning aan nieuwe bewoners. Dit bedrag wordt betaald naast de koopsom van de woning. De overdrachtsbelasting is een vast percentage van 2% over de aankoopprijs van de woning. Koop jij een nieuwbouwwoning? dan koop jij de woning bijna altijd ‘vrij op naam’. Dit betekent dat de overdrachtsbelasting en notariële leveringsakte door de verkoper wordt betaald

Keuze notaris

Bij de koop van een woning hoort een bezoek aan de notaris. De notaris stelt de leveringsakte op en regelt dat de woning op jouw naam komt te staan. De prijzen kunnen per notaris behoorlijk verschillen. Het is dan ook verstandig om tarieven bij diverse notarissen op te vragen of prijzen te vergelijken via een van de vergelijkingssites.

Overige kosten bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis zijn er vaak meer kosten. Ook de volgende kosten kunnen meespelen:

 • Financieringskosten
  Hieronder vallen o.a. de kosten voor het verkrijgen van hypotheekadvies van een ervaren adviseur of het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 • Bankgarantie
  Bij het tekenen van de koopovereenkomst, kan de verkoper in sommige gevallen een bankgarantie eisen. De verkoper heeft dan recht op een waarborg van 10% van de totale koopsom. Deze bankgarantie kan de hypotheekadviseur verzorgen en kost vaak 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.
 • Taxatiekosten
  Om een hypotheek te krijgen op een bestaande woning eisen veel geldverstrekkers, zoals banken of hypotheekinstanties, een taxatierapport. De prijzen voor een taxatie verschillen. Het is verstandig om de woning te laten taxeren door een makelaar die is aangesloten bij een validatie-instituut, zoals het NWWI of de Taxateurs Unie. Zo weet je zeker dat het taxatierapport geaccepteerd wordt door jouw geldverstrekker.
 • Makelaarskosten
  Wanneer je een makelaar inschakelt om je te begeleiden bij de aankoop betaal je een percentage van de uiteindelijke aankoopprijs. Dit heet de courtage. De hoogte van dit percentage verschilt per makelaar. Lees hier meer over onze aankoopdienst.

De kosten koper samen met de overige financieringskosten beslaan veelal 5% tot 6% van de aankoopprijs. Wanneer je nog twijfelt tussen huren of kopen is het dus goed om rekening te houden met deze eenmalige kosten. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? En wil je meer weten over de kosten die dit met zich meebrengt? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze makelaars.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top