Wat houdt kosten koper precies in?


Wat houdt kosten koper precies in?
08 sep. 2020·
Leestijd:

Bij het kopen van een woning komen er veel kosten kijken. Sommige zijn optioneel en andere zijn verplicht. Kosten koper, zijn verplichte extra kosten bij de koop van een woning. Maar welke kosten zijn dit nu precies?

Juridisch wordt bedoeld met kosten koper; de noodzakelijke kosten om de onroerende zaak op naam te krijgen. Dat zijn alleen de overdrachtsbelasting en de notariële leveringsakte met bijbehorende kosten. Dit staat los van het feit of iemand een hypotheek neemt of een eigen aankoopmakelaar inschakelt

Overdrachtsbelasting

Overdrachtskosten zijn wettelijk bepaalde kosten die de overheid rekent voor het overdragen van de woning aan nieuwe bewoners. Dit bedrag wordt betaald naast de koopsom van de woning. De overdrachtsbelasting is een vast percentage van 2% over de aankoopprijs van de woning. Koop jij een nieuwbouwwoning? dan koop jij de woning bijna altijd ‘vrij op naam’. Dit betekent dat de overdrachtsbelasting en notariële leveringsakte door de verkoper wordt betaald

Keuze notaris

Bij de koop van een woning hoort een bezoek aan de notaris. De notaris stelt de leveringsakte op en regelt dat de woning op jouw naam komt te staan. De prijzen kunnen per notaris behoorlijk verschillen. Het is dan ook verstandig om tarieven bij diverse notarissen op te vragen of prijzen te vergelijken via een van de vergelijkingssites.

Overige kosten bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis zijn er vaak meer kosten. Ook de volgende kosten kunnen meespelen:

 • Financieringskosten
  Hieronder vallen o.a. de kosten voor het verkrijgen van hypotheekadvies van een ervaren adviseur of het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 • Bankgarantie
  Bij het tekenen van de koopovereenkomst, kan de verkoper in sommige gevallen een bankgarantie eisen. De verkoper heeft dan recht op een waarborg van 10% van de totale koopsom. Deze bankgarantie kan de hypotheekadviseur verzorgen en kost vaak 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.
 • Taxatiekosten
  Om een hypotheek te krijgen op een bestaande woning eisen veel geldverstrekkers, zoals banken of hypotheekinstanties, een taxatierapport. De prijzen voor een taxatie verschillen. Het is verstandig om de woning te laten taxeren door een makelaar die is aangesloten bij een validatie-instituut, zoals het NWWI of de Taxateurs Unie. Zo weet je zeker dat het taxatierapport geaccepteerd wordt door jouw geldverstrekker.
 • Makelaarskosten
  Wanneer je een makelaar inschakelt om je te begeleiden bij de aankoop betaal je een percentage van de uiteindelijke aankoopprijs. Dit heet de courtage. De hoogte van dit percentage verschilt per makelaar. Lees hier meer over onze aankoopdienst.

De kosten koper samen met de overige financieringskosten beslaan veelal 5% tot 6% van de aankoopprijs. Wanneer je nog twijfelt tussen huren of kopen is het dus goed om rekening te houden met deze eenmalige kosten. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? En wil je meer weten over de kosten die dit met zich meebrengt? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze makelaars.

Andere interessante nieuwsartikelen

Alles over het taxatierapport

Wie heeft een taxatierapport nodig bij de verkoop van een woning? En hoe zit het bij de aankoop van een woning? Wanneer je een taxatierapport nodig hebt, hangt af van de situatie. We geven je graag antwoord op deze vragen en meer belangrijke informatie over het taxatierapport.

02 jun. 2021 Meer lezen

Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?

Het is je gelukt om een huis te kopen! Dat betekent wel dat je nu een aantal zaken moet gaan regelen. Tijd om een planning te maken, want de volgorde van de dingen die je moet regelen is van belang. Wij zijn voor verhuizen zonder stress, daarom hebben we alvast een to do list voor je gemaakt. Zodra je bod is geaccepteerd, kan je met deze punten aan de slag.

02 jun. 2021 Meer lezen

Tuintips: alles wat je moet weten over het onderhoud van je tuin in juni

Een tuin onderhouden is absoluut niet moeilijk, als je maar weet wat je in welk jaargetij moet doen. Dit kan namelijk veel verschil maken in het uiterlijk van jouw tuin. Wist je bijvoorbeeld dat je een heg moet snoeien vóór 21 juni? Wil je weten wat je nog meer moet doen rond deze datum en waarom? We hebben de belangrijkste tips voor je verzameld. Van het onderhouden van je gazon tot het verlengen van de bloei, met de onderstaande how to’s staat jouw tuin er deze zomer weer stralend bij!

02 jun. 2021 Meer lezen

Heerenveen
Abe Lenstra boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden (op afspraak)
Francois HaverSchmidtwei 2 / 0.34
8914 BC Leeuwarden

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct